IMG 2185 smollСаме наука повинна дати відповіді, яким чином перебудувати аграрне виробництво України в умовах природно-кліматичних змін, щоб забезпечити його подальше зростання та збільшення постачання продовольства на світовий ринок нашою державою, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ ІАЕ), академік НААН Юрій Лупенко, відкриваючи засідання круглого столу «Розвиток аграрного виробництва в умовах природно-кліматичних змін», що відбувся в ННЦ ІАЕ 22 листопада 2013 року.

За його словами, важко переоцінити внесок України у вирішення світової продовольчої проблеми. Наша країна є однією з провідних держав у виробництві продовольства і сировини для нього у вигляді сільськогосподарської продукції. Україна є найбільшим експортером олії, стала другим у світі експортером зерна, впевнено тримає перші позиції як постачальник інших видів агропродукції на світовий ринок.

Ми не маємо права відмовлятися від того, щоб стати і бути завжди житницею – постачальником продовольства на світовий ринок. Це наша конкурентна перевага, і ми повинні її зберегти, підкреслив директор ННЦ ІАЕ

Традиційно, поінформував експерт, ми отримували найбільші врожаї у степовій і лісостеповій зонах. Нині ж у зв’язку з природно-кліматичними змінами цей пояс найбільших врожаїв поступово зміщується на південь.

Саме наука повинна дати відповіді на багато викликів, які виникають у зв’язку з глобальними кліматичними змінами і змінами природно-кліматичних умов України, підсумував Юрій Лупенко.