Прес-релізи

Скачати прес-реліз

Згідно з актуальними даними Державної митної служби України, за 11 місяців 2021 року Україна експортувала агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 24,4 млрд дол. США, перевищивши найбільший за часів незалежності нашої держави показник за весь 2020 рік у 22,2 млрд дол. США. В результаті, Україна вчетверте поспіль оновлює рекорд аграрного експорту, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Крім того, зауважив він, заздалегідь оновлено рекорд зовнішніх поставок вітчизняними компаніями плодово-ягідної продукції (група 8 УКТЗЕД), експорт якої у січні-листопаді 2021 року сягнув 329 млн дол. США. Вирішальним чинником стало збільшення вартості продажів заморожених фруктів і ягід до 205 млн дол. США, при тому що кількісний показник їх експорту також сягнув найвищої в історії позначки – майже 73 тис. т.

Рекордних обсягів сягнув і продаж на закордонних ринках українських макаронних виробів, який за 11 місяців поточного року становив 35 тис. т.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, дуже високою є ймовірність досягти за підсумками 2021 року історично максимального для України обсягу експорту м’яса птиці.

До завершення поточного року зазначені показники ще збільшаться. Але вже зараз можна стверджувати, що такі позитивні результати досягнуті завдяки триваючій тенденції зростання світових цін на всі види продовольства, а також успіхам вітчизняних експортерів у сегментах, де вдалося цілком використати існуючу кон’юнктуру, задовольняючи потреби споживачів, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/

   
Скачати прес-реліз

У середньому по Україні вартість новорічного столу 2022 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2021 на 8,1 % і складе 1844,74 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 198,54 грн. Це на 24,6 % більше, ніж при святкуванні Нового 2021 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 100 грн за 0,5 кг (зростання цін до 43 % в залежності від виробника), 0,5 кг зеленого горошку – 35,00 грн (на 8 %), 6 яєць – 19,80 грн (на 37 %), 200 г солоних огірків – 17,22 грн (на 4 %) та 180 г майонезу – 13,50 грн (на 8 % в залежності від марки). Ще у 13,02 грн обійдуться 2 морквини (380 г), 5 картоплин (840 г) та 2 цибулини (230 г). Якщо станом на кінець 2021 року порівняно з минулим роком ціна на моркву і картоплю зменшилася на 5,6 % і 10 % відповідно, то на цибулю зросла на 39 %.

На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) – 121,57 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 13,50 грн, 1 морквина (190 г) – 1,71 грн, 1 буряк (250 г) – 2,27 грн, 1 цибулина (170 г) – 1,66 грн, 2 картоплини (280 г) – 2,43 грн.

На 10-26 % зросли витрати на м’ясні продукти, зазначив Юрій Лупенко. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 98,50 грн (+10,1 % проти цін 2020 року), підчеревини копченої – 110 грн (+10 %), биток зі свинини свіжий – 115 грн (+4,5 %). М’ясо птиці (тушки) станом на кінець 2021 року залишається найдешевшим поміж видів м’яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 443,50 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 75 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 50 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30 %.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 185,38 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 17,38 грн, гриби (1 кг) – 55 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 52,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 22,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38,00 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 105,80 грн. За 2 кг мандаринів заплатимо 70 грн., 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 26 грн, 1 лимон (200 г) – 9,80 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн. Шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 109 грн. У півтора рази більше – 180 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 81,00 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 40,00 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 13,00 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 28 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 260 грн, а 200 г червоної риби – у 220 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2324,74 грн, зауважив науковець.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 2123,59 грн, що на 10,8 % більше вартості новорічного столу 2021 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2673,59 грн, підсумував Юрій Лупенко.

Довідка

Розрахунок вартості новорічного столу у 2022 році зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 1 грудня 2021 року.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/

   
Скачати прес-реліз

Внаслідок відсутності належної державної фінансової підтримки діяльності в молочному скотарстві та молокопереробці на тлі триваючої кризи в молочній галузі в Україні в останні роки суттєво знизились обсяги експорту молокопродуктів, зауважив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, оцінюючи прогнозні обсяги експорту молочної продукції у 2021 році.

За його словами, з 2018 року обсяги експорту молокопродуктів (груп 0401-0406 УКТ ЗЕД) суттєво знижуються. Якщо у 2018 році обсяг експорту у перерахунку на молоко перевищував 800 тис. т, то у 2021 році він очікується на рівні лише 350 тис. т, тобто складе лише 44 % відповідного показника 2018 року, 62 % – показника 2019 року та 92 % минулорічного обсягу експорту молокопродуктів у перерахунку на молоко.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

Капітальні інвестиції в агропродовольчі сектори економіки за січень-вересень 2021 року склали 48828,9 млн грн, з них у сільське господарство − 33338,8 млн грн (68,3 %), у харчову промисловість − 15490,1 млн грн (31,7 %), зазначив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені Державною службою статистики України дані щодо обсягів капітальних інвестицій за січень-вересень 2021 року.

За його словами, у структурі капітальних інвестицій в економіку вкладення у виробництво агропродовольчої продукції у січні-вересні цього року зайняли 14,7 %.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За 9 місяців 2021 року оборот торгівлі агропродовольчими товарами між Україною та Азією збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 20 % і сягнув показника у 10,0 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

При цьому, зазначив він, додатне для нашої країни сальдо торгівлі вдалось збільшити до 8,0 млрд дол. США. Це відбулось внаслідок зростання вітчизняного експорту (+1,5 млрд дол. США), що перевищило ріст імпорту з країн азійського регіону (+0,1 млрд дол. США).

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У січні-вересні 2021 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 20 % і сягнув показника у 8,4 млрд дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

При цьому, зазначив він, відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня 2,4 млрд дол. США, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+0,8 млрд дол. США) випередило нарощування закупівель у представників країн – членів ЄС (+0,5 млрд дол. США).

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У січні-вересні 2021 року експорт продукції м’ясної групи збільшився проти відповідного періоду 2020 року з 488 млн дол. США до 593 млн дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За дев’ять місяців 2021 року найбільше продукції цієї групи – на 135 млн дол. США (22,8 %) – придбала Саудівська Аравія.

На другому місці Нідерланди із часткою у 16,1 % у загальному обсязі закупівель.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За січень-вересень 2021 року Україна експортувала олійних культур на 1409 млн дол. США, на 36 % перевищивши показник за відповідний період минулого року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За результатами дев’яти місяців поточного року, лідируючу позицію за обсягами експорту товарів цієї групи посідає ріпак. Його продали за кордон 1,7 млн т на суму 1063 млн дол. США. Експортні продажі 0,5 млн т сої принесли вітчизняним агровиробникам виручку у 293 млн дол. США.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За січень-вересень 2021 року експорт вітчизняних зернових зменшився проти минулорічних показників за відповідний період на понад 13 % і склав 32,7 млн т. При цьому вартісні обсяги поставок зросли на 15 % – до 7759 млн дол. США, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За дев’ять місяців 2021 року за кордон було продано 13,1 млн т пшениці (3,1 млрд дол. США), кукурудзи – 15,1 млн т (3,6 млрд дол. США), ячменю – 4,2 млн т (0,9 млрд дол. США).

Найбільшими покупцями українського зерна у січні-вересні 2021 року, як і раніше, були країни Азії, Африки та Європи.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2021 року склав 18,2 млрд дол. США. Це на 2,6 млрд дол. США – тобто майже на 17 % – перевищило відповідний показник 9 місяців 2020 року, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту є зернові та олійні культури, олія, залишки і відходи, а також м’ясопродукти. Їх сукупна частка становить понад 85 % в аграрному експорті.

Детальніше

   

Сторінка 1 з 54

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>