Прес-релізи

Скачати прес-реліз

У липні 2023 року споживчі ціни на капусту білокачанну зменшились проти червня на 48,9 %, цибулю ріпчасту – на 34,2 %, моркву – на 30,4 %. Це є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. Втім, ціни на ці продукти значно перевищували показники грудня 2022 року, зокрема по цибулі – на 17,9 %, капусті – в 1,8 разу, цибулі – у 2,1 разу, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у липні 2023 року.

За його словами, зважаючи на традиційну тенденцію падіння споживчих цін на овочі в другій половині літа – на початку осені можна очікувати подальше зменшення споживчих цін на овочі. Зокрема, торік по капусті вони знижувалися з липня 2022 року до січня 2023 року, по моркві – з серпня до грудня минулого року.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

Національне насінництво нарощує експорт насіння зернових та олійних культур. За 7 місяців 2023 року його обсяг удвічі перевищив відповідний показник попереднього року у 34,7 млн дол. США і становив 69,0 млн дол. США, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза, яка займає у ньому 98 %.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1 %, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1 %. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у липні 2023 року.

За його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на овочі (-18,2 % проти червня), яйця (-4,1 % до травня), фрукти (-1,3 %), олію соняшникову (-0,8 %), макаронні вироби (-0,2 %), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1 %).

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У січні-червні 2023 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 0,4 млрд дол. США (+5 %) і сягнув показника у майже 6,8 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

При цьому, зазначив він, відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня у 3,8 млрд дол. США, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+0,4 млрд дол. США) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн – членів ЄС (-0,1 млрд дол. США).

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За даними Державної служби статистики, у січні-червні 2023 року в Україну було ввезено агропродукції на 3528 млн дол. США. Це на 611 млн дол. США більше, ніж за 6 місяців минулого року, повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну традиційно виступають держави Європейського Союзу. На них припадає 42 % імпортних поставок. За І півріччя 2023 року у цьому регіоні було закуплено  сільгосппродукції на суму в 1491 млн дол. США.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-червні 2023 року збільшився проти минулорічних показників за відповідний період у 10221 млн дол. США на 16 % і склав 11847  млн дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами шести місяців 2023 року складає 61 %, зауважив вчений.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У червні 2023 року споживчі ціни на гречані крупи зменшились проти травня на 7,2%, що є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. У порівнянні з груднем 2022 року зниження склало 30,6 % і поступається лише яйцям, ціни на які у червні знизились на 31,7 %, однак проти травня – на 4,7 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у червні 2023 року.

Крім того, у червні відчутно зменшилися ціни на рис (-3,4 %), олію соняшникову (‑2,4 %), цибулю ріпчасту (-2,2 %), сало (-1,4 %), а також макаронні вироби з м’яких сортів пшениці (-1,3 %). В межах 1 % зменшилися проти травня споживчі ціни на борошно, сири м’які, крупи пшеничні, хліб пшеничний, крупи манні та рибу морожену, поінформував науковець.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У червні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зросли проти травня на 0,1 %. Це найменший рівень зростання з початку року, який у перші три місяці  складав 1,4-2,3 %, у квітні – 0,3 %, а у травні – 0,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у червні 2023 року.

За його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на яйця (-4,1 % до травня), олію соняшникову (-2,4 %), фрукти (-2,2 %) хліб і хлібопродукти (- 0,6 %), молоко і сири (-0,5%) та масло (-0,1 %).

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У травні 2023 року споживчі ціни на яйця зменшилися проти квітня на 22,7 %, а проти грудня попереднього року – на 28,1 %. Ціни на цей продукт знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7 %, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9 %. Крім яєць, у травні серед продуктів харчування зменшилися ціни на олію соняшникову (-1,3 %), хліб і хлібопродукти (-0,6 %), цукор (-0,4 %), макаронні вироби та молоко (-0,2 %), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у травні 2023 року.

За його словами, загалом у травні споживчі ціни зросли на 0,5 % проти 0,2 % у квітні, а на продукти харчування– на 0,9 % та 0,3 % відповідно.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз

У квітні 2023 року споживчі ціни на гречані крупи зменшились проти грудня 2022 року на 19,9 %, на буряк – на 20 %. Це найбільш суттєве зниження серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку споживчих цін на які відстежує Держстат України, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у квітні 2023 року.

За його словами, у квітні цього року проти грудня 2022 року також суттєво зменшилися ціни на крупи пшеничні (-7 %), яйця (-6,9 %), рис (-4,9 %), ячні (-3,3 %)  та манні (-2,9 %) крупи. Дещо менше – на сало (-2,3 %), олію соняшникову (-1,8 %) та борошно пшеничне (-1 %).

Детальніше

   

Сторінка 4 з 63

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>