agrotech-2015-galeria-25Європейський досвід селекційних та насіннєвих компаній щодо сертифікації, продажу та державної підтримки виробництва насіння може стати в нагоді вітчизняним аграріям, зазначив завідувач відділу матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, інформуючи про 21 міжнародну виставку сільськогосподарської техніки AGROTECH. Захід відбувся у м. Кельце (Польща) 27–29 березня 2015 року.

У рамках виставки пройшла третя Конференція, присвячена насінництву. Її організувала Польська Насіннєва Палата, за даними якої частка нелегального обороту сертифікованим посівним матеріалом у країні перевищує 80%. Це є наслідком низької обізнаності польських фермерів.

За словами Олександра Захарчука, ці проблеми притаманні й українському ринку насіння і садивного матеріалу і потребують уваги з боку держави.

Науковець також ознайомився з новітніми зразками техніки, технологій та передових інноваційних рішень, адже діапазон галузей AGROTECH включає трактори, машини та інструменти, устаткування для рослинництва і тваринництва, машини і устаткування для садівництва і лісового господарства, засоби сільськогосподарського виробництва – насіння рослин, пестициди і добрива, корма і кормові добавки тощо.

Цього року свою продукцію на виставці представили 700 компаній з Австрії, Великобританії, Данії, Ірландії, Італії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Словенії, Фінляндії, Франції та Чехії. Захід відвідали близько 62 тисяч чоловік.