EU-reformАграрний сектор економіки України має можливості суттєво наростити експорт сільськогосподарської продукції до країн ЄС, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні Президії НААН, яке відбулося 23 березня 2016 року.

У своїй доповіді «Європейський вибір в аграрній політиці: оцінка стану освоєння, напрями активізації» він надав детальний аналіз динаміки та структури експортно-імпортних операцій між Україною та ЄС, а також презентував прогноз динаміки зовнішньої торгівлі між Україною та ЄС з урахуванням використання наданих Україні експортних квот на аграрну продукцію та реальної економії експортерів від скасування імпортних мит.

Поряд з тим в процесі формування Зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом необхідно враховувати досвід 2014–2015 років.

За час дії торговельних преференцій, наданих Україні країнами Євросоюзу, частка ЄС у зовнішньоекономічній діяльності в аграрній сфері збільшилася з 27,4% у 2013 році до майже 30% у 2014 та 2015 роках.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, з набуттям 1 січня 2016 року чинності розділу Угоди про асоціацію щодо поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС обсяги торгівлі агропродовольчою продукцією можуть збільшитися до 6,4 млрд дол. США, у тому числі експорту до 4,7 млрд дол. США.

Нагальним завданням сьогодення є активізація зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі, зазначив Юрій Лупенко.

За його словами, необхідно продовжити диверсифікацію українського експорту на європейських та світових ринках.

Слід також пришвидшити перехід на європейські стандарти виробництва для формування зовнішньоекономічного потенціалу і подальшого розширення зовнішньоекономічної діяльності.

Важливим завданням є забезпечення правового захисту інтересів суб’єктів зовнішньоекономічних відносин та держави в сфері АПК.

Водночас особливої уваги потребує розвиток інфраструктури щодо зовнішньоекономічної діяльності, а також зменшення залежності від імпорту окремих груп продовольчих товарів.

Таким чином, євроінтеграційна політика України має зберегти свій пріоритетний статус, однак стати більш прагматичною. Вона повинна стати потужним чинником мотивації для модернізації України, зазначив доповідач.

На його думку, поглиблена та всеохоплююча зони вільної торгівлі між Україною та ЄС дає можливість Європі мати в особі України надійного партнера і форпост євроінтеграції без формального членства, але з масштабним залученням до євроінтеграційних механізмів. Ключовою ідеєю цього процесу є конвергенція України з нормами, стандартами та політикою ЄС. Це пішло б на користь і Україні, і ЄС, підсумував Юрій Лупенко.