IMG 4844Євроінтеграційна політика України має зберегти свій пріоритетний статус, однак стати більш прагматичною. Вона повинна стати потужним чинником мотивації для модернізації України, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Міжнародній науково-практичній конференції «Регіональні проблеми розвитку територіальних систем: теорія, практика, перспективи», яка відбулася 15-16 квітня 2016 року на базі туристичного комплексу «Богольвар» в селі Анталовці Ужгородського району Закарпатської області.

У своїй доповіді «Сучасний стан та перспективи євроінтеграції аграрного сектора економіки» він, зокрема, зазначив, що активізація зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі є одним з актуальних питань, що стоять перед Україною.

У цьому контексті, на думку доповідача, слід продовжити диверсифікацію українського експорту на європейських та світових ринках.

Необхідно також пришвидшити перехід на європейські стандарти виробництва для формування зовнішньоекономічного потенціалу і подальшого розширення зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, важливо забезпечити правовий захист інтересів суб’єктів зовнішньоекономічних відносин та держави в сфері АПК.

Особливої уваги також потребує розвиток інфраструктури щодо зовнішньоекономічної діяльності, а також зменшення залежності від імпорту окремих груп продовольчих товарів.

Поглиблена та всеохоплююча зони вільної торгівлі між Україною та ЄС дає можливість Європі мати в особі України надійного партнера і форпост євроінтеграції без формального членства, але з масштабним залученням до євроінтеграційних механізмів, зауважив академік.

Ключовою ідеєю цього процесу є конвергенція України з нормами, стандартами та політикою ЄС. Це пішло б на користь і Україні, і ЄС, підсумував Юрій Лупенко.

Учасники заходу обговорили питання сучасного стану української економіки та шляхів трансформації управління національним господарством, соціально-економічні й екологічні проблеми розвитку територіальних економічних систем, проблеми розвитку підприємництва і сільських територій, інноваційно-інвестиційні стратегії розвитку економіки територіальних систем тощо.

Організатори конференції – Міністерство освіти і науки України, Ужгородський торговельно-економічний інститут Київського національного торгово-економічного університету, Ужгородський національний університет, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Карпатський університет ім. Августина Волошина, інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України, а також наукові й вищі навчально-освітні інституції Словаччини, Угорщини, Болгарії, Польщі та Румунії.