2017-06-22_FranceAgriMer22 червня 2017 року за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулася робоча зустріч групи науковців Інституту аграрної економіки на чолі з заступником директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», членом-кореспондентом НААН Миколою Пугачовим з радником з питань сільського господарства посольства Франції в Україні Ніколя Перреном (Nicolas Perrin) та керівником служби економічного аналізу Національної установи сільськогосподарської продукції та морепродуктів FranceAgriMer Патріком Гарноном (Patrick Garnon).

У рамках заходу сторони обмінялися практиками організації наукового забезпечення розвитку аграрної економіки в Україні та Франції.

Презентуючи діяльність Інституту аграрної економіки, Микола Пугачов детально зупинився на роботі відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції, а також відділу ціноутворення та аграрного ринку.

Він також поінформував, що платформою для комунікацій з професійними асоціаціями та об’єднаннями агротоваровиробників слугує Громадська Рада при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, а ефективним інструментом консолідації наукових досліджень з питань аграрної економіки є створена за ініціативи Інституту аграрної економіки Громадська організація «Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників».

У ході зустрічі Ніколя Перрен, зокрема, зазначив, що уряди Франції та України зацікавлені в тому, щоб створювати умови для співпраці приватного бізнесу, розвивати синергію наукових досліджень, в тому числі у сільському господарстві та агропродовольчій сфері. Особливого значення це питання набуває у контексті підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Розповідаючи про структуру Міністерства сільського господарства Франції, Патрік Гарнон, розповів про основні функції Агенції служб та виплат, яка діє на регіональному рівні, а також детально презентував діяльність Національної установи сільськогосподарської продукції та морепродуктів FranceAgriMer.

За його словами, FranceAgriMer діє від імені держави, спільно з Міністерством сільського господарства, агропродовольства і лісового господарства. Серед основних завдань FranceAgriMer – сприяння співробітництву в галузі сільського господарства та лісового господарства, забезпечення досліджень і організації ринку агро- та морепродуктів; підготовка експертних висновків щодо ситуації в агропродовольчій сфері тощо.

Після презентації французького досвіду відбулася жвава професійна дискусія з окремих питань моніторингу аграрного ринку, в якій активну участь взяла завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку, к.е.н.. Ольга Боднар.

За результатами зустрічі сторони домовилися продовжити діалог для визначення можливих напрямів співпраці.

У зустрічі взяли участь науковці Інституту аграрної економіки – к.е.н. Богдан Духницький, к.е.н. Марина Лисак, к.т.н. Олександр Грибинюк, а також представники Мінагрополітики – начальник відділу організації аграрного ринку Департаменту стратегії та економічного розвитку Людмила Ведмідь, головний спеціаліст відділу моніторингу, економічного аналізу та аграрної статистики Департаменту стратегії та економічного розвитку Людмила Чемарєва, головний спеціаліст відділу двостороннього торгово-економічного співробітництва Департаменту міжнародного співробітництва Василь Антоненко.