2017-07-06 tvarynnytstvoСтан тваринництва, що склався за 5 місяців поточного року, дає підстави прогнозувати подальше зменшення поголів’я худоби та птиці, виробництва м’яса, молока, яєць і вовни. І хоча ця тенденція стосується здебільшого господарств населення, вона негативно вплине на загальні  обсяги виробництва тваринницької продукції у 2017 році, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 68,5 млрд грн, тобто на 1,6% менше минулорічних показників.

Виробництво м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2017 році знизиться проти минулого року на 1,3% і становитиме 3166,2 тис. т.

Виробництво великої рогатої худоби збільшиться на 1,3% і становитиме 613 тис. т.

Обсяги виробництва м’яса птиці прогнозуються на рівні минулого року.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, виробництво м’яса свиней скоротиться на 5,1%, а м’яса овець та кіз – на 2,9%.

Молока буде вироблено 10158 тис. т, що на 2,2% менше, ніж торік.

Яєць прогнозується одержати 15,2 млрд шт., тобто майже на рівні минулорічних показників (+0,4%)

Обсяги виробництва вовни очікуються на рівні 2,0 тис. т, що на 2,9% менше ніж 2016 року.

Таким чином, очікувані обсяги виробництва продукції тваринництва у 2017 році суттєво не вплинуть на ситуацію на ринку, хоча майже постійне їх зменшення в умовах незабезпеченості раціональних норм харчування вимагає внесення певних коректив задля стимулювання нарощування виробництва, підсумував Юрій Лупенко.

Довідка
Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Меселя-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.
Апробація методики у 2011–2013 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.
Прогноз зроблено з урахуванням поголів’я худоби та птиці станом на 1 червня 2017 року.