2017-09-25 dotatsii_silgospvyrobnykamОбсяг виплачених сільгосппідприємствам у вересні – за липень – бюджетних дотацій, що нараховуються у 2017 році із використанням механізму квазіакумуляції ПДВ, став найнижчим за останні чотири місяці і склав 400 млн грн, поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, менший обсяг дотацій спостерігався лише в перші два місяці виплати дотацій – у квітні-травні, коли виплачувались дотації за лютий-березень. Проте тоді відповідний механізм лише починав діяти і кількість сільгосппідприємств, включених до Реєстру отримувачів бюджетних дотацій (РОБД), була незначною, а планові суми бюджетних дотацій – в три-чотири рази меншими за відповідні показники липня-вересня.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, сума виплачених у вересні дотацій склала лише дві третини по відношенню до серпневого (за червень) показника та три чверті – до обсягу дотацій липня (за травень).

Вересень став першим після зарахування до держбюджету коштів від спецконфіскації місяцем, коли сума відкритих асигнувань була суттєво меншою за плановий обсяг бюджетних дотацій, передбачений бюджетним розписом на відповідний місяць, в якому виплачувалась дотація. Сума сплачених у вересні дотацій склала лише 78% від планового показника у 513,2 млн грн, зазначив Леонід Тулуш.

Така тенденція ставить під сумнів виконання планових обсягів дотацій, передбачених бюджетним розписом, незважаючи на стовідсоткове формування надходжень за КБК 50080100 «Конфісковані кошти та кошти, отримані від реалізації конфіскованого майна», які є основним джерелом фінансування бюджетної програми 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за  напрямом «Бюджетна дотація для стимулювання виробництва сільгосппродукції», зауважив науковець.

Коефіцієнт пропорційності за липень, за який виплачувались дотації у вересні, мав найменше значення за весь час обрахунку даного показника. Це означає, що частка повернення сплаченого сільгосппідприємствами спецПДВ за цей місяць була найнижчою з початку дії відповідної програми бюджетної підтримки, наголосив експерт.

На наступні п’ять виплат – за серпень-грудень – плановий залишок виплатного фонд складає лише 1685 млн грн. З них три виплати передбачені ще у поточному році. Натомість бюджетним розписом на зазначені п’ять виплат – за серпень-грудень 2017 року – передбачено 2570 млн грн, з них за серпень-жовтень – 1555 млн грн.

Отже, місячний фонд бюджетних дотацій надалі буде знижуватись й навряд чи перевищить рівень поточного місяця у 400 млн грн. підсумував Леонід Тулуш.