2017-10-02 investmentТенденція зростання інвестицій в аграрний сектор економіки України, що намітилася минулого року, зберігалася й у І півріччі 2017 року, поінформувала старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Вероніка Гарбар.

За даними Державної служби статистки України, у січні-червні 2017 року загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних в агропродовольчому секторі економіки, склав у фактичних цінах 32,6 млрд грн. Це в 1,4 разу перевищує показник аналогічного періоду 2016 року, зауважила науковець.

За її словами, переважна частка цих інвестицій − 75,7% – спрямовується у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг. У січні-червні 2017 року капітальні інвестиції у ці галузі зросли в 1,5 разу проти І півріччя минулого року і становили 24,7 млрд грн.

Капітальні інвестиції, освоєні в довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва, за шість місяців цього року збільшилися до 1607,3 млн грн, перевищивши показник відповідного періоду минулого року в 1,2 разу.

У виробництві харчових продуктів капітальні інвестиції збільшилися на 12,2% і склали 7641,0 млн грн.

На 1 гривню капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів і тютюнових виробів у січні-червні 2017 року припадало 3,23 грн інвестицій у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг. Це свідчить, що у І півріччі 2017 року зберігається тенденція пріоритетності сільського господарства над харчовою промисловістю.

Хоча приріст капітальних інвестицій у сільське господарство України у І півріччі 2017 року залишається високим, він зменшився проти відповідного періоду минулого року на 31,7 в.п. Це пов’язано із фазою циклу Саймона Кузнеця: протягом наступних років темпи приростів інвестицій у сільське господарство будуть поступово сповільнюватися, тоді як капітальні вкладення у харчову промисловість почнуть потроху зростати, підсумувала Вероніка Гарбар.