2017-10-03 lupenkoСьогодні, 3 жовтня 2017 року відзначає свій 60-річний ювілей доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», головний редактор Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК», голова Президії Громадської організації «Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників», відомий вчений в галузі аграрно-економічної науки Юрій Олексійович Лупенко.

Свій життєвий шлях Юрій Олексійович розпочав у мальовничому поліському краї Житомирщини в родині фахівців сільського господарства. Після закінчення Житомирського сільськогосподарського інституту (нині Національний агроекологічний університет), де одержав економічну спеціальність, працював економістом радгоспу, але його доля привела в науку, в якій він працює й донині.

За 36 років наукової діяльності Ю.О. Лупенко став знаним вченим, одним із видних організаторів вітчизняної аграрно-економічної науки. Він є автором одного з перших  досліджень теорії та практики запровадження акціонерних відносин в агропромисловому комплексі України, теоретичних, науково-прикладних та методичних розробок з питань організації оплати праці та господарського розрахунку, приватизації майна та реформування  підприємств АПК, створення господарських структур ринкового типу, реформування земельних відносин, концентрації майнової власності, інноваційно-інвестиційного та соціального розвитку агропромислового комплексу. рекомендованих для впровадження Міністерством аграрної політики та продовольства України, Національною академією аграрних наук України, Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки».

Під керівництвом Ю.О. Лупенка були розроблені Стратегічні напрями розвитку сільського господарства України на період до 2020 року, наукові засади запровадження обігу сільськогосподарських земель, розвитку системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, моделювання розвитку сільських територій, шляхів євроінтеграції аграрного сектора вітчизняної економіки, механізмів підтримки доходів аграріїв та ін. Його наукові розробки увійшли до численних нормативно-правових актів, стратегічних і програмних документів з питань аграрної політики, регулювання аграрного сектора економіки, науково-практичних та методичних рекомендацій, навчальних та практичних посібників.

Особливістю досліджень ученого як директора наукової установи є широке використання законів ринкової економіки, методів наукового прогнозування та моделювання економічних процесів, адаптації кращих досягнень світової науки до вітчизняних реалій.

Наукова діяльність Ю.О. Лупенка відрізняється насамперед глибиною і практичною спрямованістю досліджень.  Під його керівництвом колектив відомої у світі наукової установи плідно працює над розробкою ефективних механізмів підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства  та окремих груп товаровиробників, розвитку кооперації та інтеграції сільськогосподарського виробництва, аграрного підприємництва, формування повномасштабного аграрного ринку, модернізації галузі, створення механізмів її дієвого регулювання та підтримки, гармонійного розвитку сільських територій, утвердження інноваційної моделі розвитку та ін.

Науковий колектив Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», редакційна колегія Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК» високо цінують активну участь Юрія Олексійовича у плідній співпраці з вітчизняними і зарубіжними науковими установами, міжнародними і громадськими організаціями, організаційно-виробничими структурами України та багатьох інших країн. Як головний редактор він зробив вагомий внесок в організацію роботи і становлення журналу «Економіка АПК», підвищення актуальності тематики публікацій, посилення їх наукової обґрунтованості та практичної значимості. Журнал включений до 16 міжнародних наукометричних баз і каталогів наукових видань світу.

Юрій Олексійович як провідний вчений в аграрній науці, зокрема в сфері агроекономічних досліджень, відомий не тільки в Україні, а й за її межами. Як досвідчений фахівець, чесна і принципова людина користується великою повагою серед аграріїв, науковців і практиків.

Плідну науково-дослідну й організаторську  роботу Юрія Олексійовича відзначено орденом «За заслуги III ступеня», Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, численними нагородами НААН, Мінагрополітики, інших міністерств і відомств держави. У 2004 році йому присвоєне почесне звання Заслуженого діяча науки і техніки України.

Колектив Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», редакційна колегія Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіки АПК» щиро вітають Юрія Олексійовича Лупенка із Ювілеєм, зичать йому міцного здоров’я, на довгі роки зберегти молодечий запал невтомного шукача істини, невичерпну творчу і життєву енергію, оптимізм і бадьорість. Хай ще на довгі роки буде повною криниця, з якої ювіляр черпає творчу наснагу, а на стежку, якою він  йде життям, сонце сипле свій золотий засів.

 

Колектив
Національного наукового центру
«Інститут аграрної економіки»

Редакційна колегія
Міжнародного науково-виробничого журналу
«Економіка АПК»