2017-10-25 lupenko_afzuОчікувані результати, сформульовані у «Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарських кооперативів», якої передбачається збільшення за три роки кількості фермерських господарств до 250 тисяч, повинні стати планом дій нашої спільної роботи, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на позачерговому засіданні Ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України під головуванням президента АФЗУ Івана Томича, яке відбулося в Інституті аграрної економіки 25 жовтня 2017 року.

Ми вважаємо, зазначив академік, що концепція має стати складовою Програми розвитку аграрного сектору економіки України до 2020 року, проект якої досі не розглянутий урядом, хоча цю програму було передбачено Стратегією розвитку аграрного сектору економіки 2013 року.

Науковці Інституту аграрної економіки мають чимало розробок, які можуть стати в пригоді при реалізації зазначеної концепції. Це, зокрема, напрацювання щодо селозберігаючої парадигми ринку землі, проект Концепції реформування та розвитку системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників, розроблений вченими Інституту з урахуванням інтересів малих форм господарювання, перш за все, фермерів. Це також методичні рекомендації щодо економічного стимулювання раціонального використання сільськогосподарських земель, калькуляції агропродукції з урахуванням сучасних тенденцій розвитку ринку. Ми готуємо посібник щодо зовнішньоекономічної діяльності для малих форм сільгоспвиробників. Одним із вагомих напрямків нашої роботи є розробка перспективних інвестиційних проектів і бізнес-планів щодо створення сімейних молочних ферм, міні-свиноферм тощо. Ми працюємо над запровадженням системи доступної інформації щодо моніторингу аграрного ринку, в першу чергу щодо цін, тощо.

Разом з фермерами ми маємо дати відповідь на запитання щодо можливостей та перспектив розвитку фермерської моделі аграрного устрою України, підсумував Юрій Лупенко.

У заході взяли участь у в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, члени Ради Асоціації фермерів та приватних землевласників України.