2017-11-09 prohnoz-2017_zernoviЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, уточненими з урахуванням поточної динаміки, обсяги виробництва зернових і зернобобових культур у 2017 році становитимуть 62,2 млн т. Це на 5,9% менше, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, зменшення валового збору зернових і зернобобових спричинене переважно зниженням урожайності кукурудзи на 19,2% – з 66 ц/га до 53,3 ц/га. Незважаючи на незначне збільшення площ під цією культурою її виробництво зменшиться на 14,2% і становитиме 24 млн т проти минулорічних 28 млн т.

Пшениці цього року зібрано більше, ніж минулого року – 26,7 млн т (+2,4%). Такі обсяги виробництва здатні повністю задовольнити існуючі внутрішні потреби у продовольчому зерні, зауважив академік.

Внаслідок розширення на 18,4% площ під гречку при збереженні її урожайності на минулорічному рівні в 11,5 ц/га виробництво цієї культури складає близько 210,5 тис. т, що на 19,3% більше, ніж 2016 року.

Найбільш суттєво виросли врожаї гороху – до 1135,3 тис. т (+52,1%) та жита – до 519 тис. т (+32,6%).

Після зменшення валового збору рису у 2014 році внаслідок анексії АР Крим до 50,9 тис. т виробництво цієї культури продовжує набирати обертів. Цього року його буде зібрано 73,6 тис. т – на 13,8% більше, ніж торік.

Зменшення на 12,3% площ під ячмінь не змогло компенсувати навіть збільшення його урожайності до 34,0 ц/га. 2017 року очікується зменшення виробництва ячменю на 9,8% – до 8510,5 тис. т.

Через зменшення площ вирощування виробництво вівса зменшиться на 1,6% – до 491,9 тис. т.

Сорго буде зібрано на 10,4% менше, ніж 2016 року, – 245,2 тис. т.

Внаслідок зменшення площ майже вдвічі та зниження урожайності проса буде зібрано на 51,7% менше, ніж торік, – 91,5 тис. т.

Зменшення врожаю зернових, переважно за рахунок кукурудзи, не є критичним для аграрної економіки і стосується, передусім, експорту. В той же час цей врожай є достатнім для задоволення внутрішніх потреб країни у продовольчому та кормовому зерні, підсумував Юрій Лупенко.