2018-01-29 pashko_struktura-spozhyvannya-myasaЗа попередніми даними 2017 року, у структурі споживання м’яса українцями  частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 разу перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину припадає 37%, на яловичину – лише 14%, на інші види м’яса – 1% м’ясного раціону, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, такий дисбаланс в обсягах споживання різних видів м’яса зумовлений низьким рівнем купівельної спроможності населення та більшою конкурентоспроможністю курятини за роздрібною ціною порівняно з яловичиною і свининою.

Якщо роздрібна ціна м’яса птиці (тушки) у грудні 2017 року становила в середньому 53,91 грн/кг, то свинина з кісткою (відруби стегна) коштувала 93,00 грн/кг, а свинина без кістки – 113,46 грн/кг.

У тому ж місяці за один кілограм тазостегнової частини яловичини у середньому слід було заплатити 92,18 грн. Яловичина без кістки коштувала 117,77 грн/кг.

У середньому яловичина і свинина були дорожчі за м’ясо курей в тушках в 1,7-2,2 разу. Такий ціновий розрив і зумовив збільшення споживання м’яса птиці, пояснила Світлана Пашко.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, при існуючому рівні конкурентоспроможності структура споживання м’яса буде зберігатися й у 2018 році. Тобто частка м’яса птиці і надалі займатиме близько половини у м’ясному раціоні українців.

При цьому споживання яловичини та свинини може зменшуватися. Серед основних причин – існуючі тенденції скорочення поголів’я великої рогатої худоби, часті спалахи вірусу африканської чуми свиней, а також цінові тренди в Україні та низька купівельна спроможність населення, зауважила Світлана Пашко.