2018-02-07 unian_press-conferenceБлизько 70% респондентів вважають, що передумовою зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення має бути комплексне нормативно-правове урегулювання цього питання, а також встановлення спеціальних обмежень, які діятимуть в інтересах українського народу, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи результати проведеного науковцями установи опитування з питань можливих моделей обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні на прес-конференції, яка відбулася в УНІАН 7 лютого 2018 року.

У разі зняття мораторію продати свої земельні паї мають намір близько 10,4% власників. А це означає, що пропозиція на ринку земель у разі його запровадження може скласти 1,5-2,8 млн га сільськогосподарських угідь, поінформувала завідувач відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки, д.е.н. Ольга Ходаківська.

За її словами, придбати земельні ділянки виявило бажання близько 48% землекористувачів.

Переважна більшість селян обізнані в тому, якою насправді є вартість сільгоспугідь: 39,4% вважають, що ціна має бути в межах 6 тис. дол. США/га, ще стільки ж респондентів оцінюють 1 га в 12 тис. дол. США.

Втім, прийнятна для викупу земель ціна є суттєво нижчою, зауважила Ольга Ходаківська. Половина опитаних землекористувачів (54%) готові заплатити не більше 1000 дол. США/га, і лише кожен шостий (15,3%) – 2500 дол. США/га.

Найбільш прихильною до можливого уведення купівлі-продажу земель є та частина власників земельних паїв, які обробляють їх самостійно. При цьому більшість із них висловлюються за обмеження обігу земель фізичними особами (16%), або ж громадянами України та фермерськими господарствами (12%).

Трохи більше половини (58,1%) представників територіальних громад підтримують необхідність запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, однак вважають, що дане питання зараз не на часі.

За результатами проведеного опитування, однією з суттєвих перешкод на шляху запровадження ринкового обігу земель є брак обігових коштів у потенційних покупців. З огляду на це респонденти цілком справедливо зазначають, що процес «запуску» ринку земель має доповнюватися механізмами пільгового кредитування та розстрочення платежу з наданням пріоритету тим, хто самостійно господарює на землі або молодим фермерам, які хочуть започаткувати власну справу.

Результати анкетних опитувань вказують на те, що власники земельних паїв, як і землекористувачі досить помірковані у відповідях з питань запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення. Однак, обираючи майбутню модель земельних відносин в Україні значна частка опитаних відповіла, що хотіла б господарювати на землі, що буде їх власністю, підсумувала Ольга Ходаківська.

Довідка
Дослідження мало на меті з’ясувати, яким бачать власники земельних паїв, спадкоємці, землекористувачі (орендарі), керівники територіальних громад обіг земель сільськогосподарського призначення у перспективі, з тим, щоб якомога повніше урахувати їх інтереси при формуванні державної політики у сфері земельних відносин.

Опитування проводилося в період з лютого по  травень 2017 р.
В організації та проведенні анкетного опитування взяли участь 24 наукові установи системи НААН.
Опитування проводилося в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим та тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.
Воно охопило 520 сільських та 25 міських населених пунктів.

Опитано 3000 осіб, з яких:

  • 2503 – власники земельних паїв, 900 – землекористувачів (орендарів) ,
  • 1490 чоловіків та 1510 жінок.
  • 2885 сільських жителів та 115 мешканців міст;
  • 570 пенсіонерів, 2130 працюючих та 300 безробітних.

Під час опитування вивчалася думка громадян України – суб’єктів земельних відносин – за такими категоріями:

  • власники земельних паїв (залежно від способу набуття земельних ділянок);
  • керівники сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств;
  • очільники та представники територіальних громад.

Особливий акцент при вивченні думки власників земельних паїв робився на тому, в який спосіб вони набули земельні ділянки: в процесі паювання земель колективних господарств, чи є спадкоємцями; проживають у сільській місцевості чи є мешканцями міст; обробляють земельний наділ самостійно чи здають його в оренду.

При опитуванні землекористувачів, у т.ч. орендарів важливо було з’ясувати:

  • чи задовольняють їх нинішні орендні відносини;
  • як багато із них хочуть розширити площу землекористування за рахунок оренди, чи викупу земельних ділянок;
  • яка ціна викупу є для них прийнятною тощо.