Ми, учасники Круглого столу, організованого Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки», Меджлісом кримськотатарського народу та Інформаційним агентством QHA «Кримські новини», обговоривши проблеми сучасного стану та перспективи розвитку сільського господарства тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, вважаємо доцільним зазначити таке.

Чотири роки тому, 20 лютого 2014 року, Російська Федерація у порушення чинних міжнародних актів, положень та конвенцій, зокрема Будапештського меморандуму 1994 року, окупувала Кримський півострів – територію, що є невід'ємною частиною унітарної Української держави.

За період тимчасової російської окупації в Криму відбулося повне згортання прав та свобод людини, відбуваються масові обшуки, арешти та переслідування громадян України, які не підкорилися російським окупантам. Об’єктом цілеспрямованих репресій став кримськотатарський народ – корінний народ півострова, а також етнічні українці, тобто переважно мешканці півострова, традиційно задіяні у сфері сільського господарства Автономної Республіки Крим.

Окрім того, за чотири роки колись квітучий регіон перетворений російськими окупантами на військову базу, що сьогодні становить загрозу не тільки Україні, але і країнам Причорноморського регіону, Центральної та Східної Європи та Близького Сходу.

Наслідком російської мілітаризації Криму є руйнування звичних громадських і господарських зв’язків регіону, порушення його традиційного сільськогосподарського укладу. Саме в аграрній сфері Україна зазнала найбільших збитків, а порушення господарської діяльності в Криму набули масового характеру.

Державою-окупантом привласнено майно сотень українських підприємств усіх форм власності, сільськогосподарські угіддя, а також наукові розробки, створені кримськими науковими установами у доокупаційні часи, зокрема цінні сорти і гібриди різноманітних сільськогосподарських культур.

Дії окупаційної влади призвели до екологічної катастрофи у регіоні. З унеможливленням за умов російської окупації Криму постачання води Північно-Кримським каналом постала проблема засолення і осолонцювання ґрунтів, знищення виробництва рису, сої та інших цінних сільськогосподарських культур у Північному Криму. Відсутність дніпровської води призводить до незворотних гідрогеологомеліоративних процесів, руйнування іригаційних споруд і порушення природного балансу прісної води на півострові, ускладненню процесів водопостачання як для населення, так і для сільського господарства та інших галузей економіки.

Поглибити екологічну катастрофу може будівництво автомобільної траси «Таврида», для зведення якої в окупованому Криму виводиться із обробітку значна площа сільськогосподарських земель.

Як держава-окупант Російська Федерація несе повну відповідальність за ситуацію у тимчасово окупованому Криму відповідно до Женевської конвенції 1949 року.

Учасники Круглого столу дійшли висновку, що тимчасова окупація Криму не повинна зупинити проведення українськими вченими наукових досліджень проблем сільського господарства та природного середовища цього регіону.

Передусім необхідно здійснити повну оцінку економічних, соціальних та екологічних втрат України у зв’язку з окупацією Криму, стратегічних і поточних наслідків штучного відділення від України аграрного сектору республіки.

Доцільно запровадити постійний моніторинг негативних змін, що відбуваються в економіці, природному середовищі, суспільно-політичній, правовій, культурній, інтелектуальній та інших сферах Автономної Республіки Крим, визначити заходи щодо мінімізації понесених збитків та потенційних втрат, висунути претензії щодо відшкодування збитків та (або) відновлення належного стану відповідних об’єктів чи процесів.

Важливо зупинити незаконне використання економічних, природних, людських та інших ресурсів, національного надбання, об’єктів культурної, рекреаційної та інших сфер, інтелектуальної власності в Автономній Республіці Крим.

Також необхідно найближчим часом розпочати розробку Стратегічної програми сталого розвитку Автономної Республіки Крим на засадах національної парадигми сталого розвитку України як важливого елементу реінтеграції Криму в українську економіку після його деокупації.

Важливим напрямом є розробка наукових засад післядеокупаційного відновлення водопостачання півострова з материкової частини України, системи зрошення сільськогосподарських угідь, поліпшення екологічного стану довкілля.

Вітчизняна наука спроможна розробити галузеву програму відновлення виробництва конкурентної унікальної сільськогосподарської продукції на теренах Автономної Республіки Крим із визначенням обсягів та джерел фінансування відповідних заходів, включаючи компенсації за завдані країною-агресором збитки.

Необхідно забезпечити збереження наукового аграрного потенціалу Криму та унікальних розробок науковців, у тому числі за рахунок відновлення досліджень науковими установами АР Крим на материковій частині України.

Учасники Круглого столу дійшли одностайного висновку щодо необхідності широкомасштабної роботи з реінтеграції сільського господарства Криму в економіку України після його деокупації, розширення висвітлення проблем і можливих шляхів їхнього розв’язання у засобах масової інформації, залучення провідних науковців до реалізації цих заходів.

Відповідні профільні наукові установи на основі системного моніторингу негативних змін, що відбуваються на території Криму внаслідок хижацької експлуатації російськими окупантами природних і земельних ресурсів півострова, мають підготувати науково обґрунтовані рекомендації щодо усунення руйнівних наслідків окупації.

У зв’язку із ситуацією, що склалася в Криму, ми, учасники Круглого столу, звертаємося до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Прокуратури Автономної Республіки Крим та інших відповідних державних органів із заявою про необхідність фіксації збитків у сільськогосподарській сфері внаслідок російської окупації Криму та порушення кримінальних справ про завдання шкоди державі Україні у вітчизняних та міжнародних судових інституціях, а також просимо забезпечити реалізацію заходів, викладених у цій Резолюції.

Резолюцію направити центральним органам державної влади, провідним політичним і науковим організаціям, засобам масової інформації для оприлюднення позиції учасників Круглого столу та практичної реалізації запропонованих заходів.

Схвалено учасниками Круглого столу
«Сучасний стан та перспективи розвитку
сільського господарства тимчасово окупованого Криму»
м. Київ