2018-07-05 bodnar_svynyna-tsiny2018 року в цілому збережеться тенденція підвищення цін на свинину, але темпи подорожчання цього виду м’яса сповільняться, поінформувала завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Боднар.

Аналіз цінового продовольчого ланцюга від закупівельних цін на свині до роздрібних цін на свинину, проведений науковцями Інституту аграрної економіки, свідчить про поступальне цінове зростання в усіх його ланках з початку минулого року, яке призупинилося лише у травні 2018 року.

Закупівельні ціни на свиней І і ІІ категорій протягом 2017 року збільшилися в 1,5 разу – з 29379 грн/т до 44278 грн/т. Торік найбільші стрибки цін спостерігалися з травня по червень (11%) та з вересня по жовтень (15%).

З початку 2018 року темпи зростання цін суттєво зменшилися і протягом  січня-квітня склали в середньому 1% на місяць. Станом на травень 2018 року ціни почали знижуватися та середній рівень закупівельної ціни на свиней І та ІІ категорії складав 44752 грн/т, що на 3,3% нижче ніж у квітні 2018 року, зазначила Ольга Боднар.

За її словами, динаміка цін в межах кожної області суттєво коливається, тому відсутня постійність у лідерстві за рівнем цін. У травні 2018 року в переважній більшості областей цінові тенденції відповідали динаміці в цілому по Україні. Проте у Харківській та Кіровоградській областях ціни були найвищими – 48,7 тис. грн/т та 47,5 тис. грн/т відповідно. Найнижчі ціни відмічалися у Сумській (39,8 тис. грн/т) і Луганській (37,2 тис. грн/т) областях.

Динаміка оптово-відпускних цін на свинину ІІ категорії в цілому повторює рух закупівельних цін, зауважила експерт. Протягом 2017 року їх рівень зріс на 38,4% і становив на кінець минулого року 74,59 грн/кг. З січня по квітень 2018 року щомісячне зростання оптово-відпускних цін також складає близько 1%. Станом на травень цього року їх середній рівень цін досягнув 77,81 грн/кг. Регіональний розмах цін є суттєвим і складає 2,1 разу. При цьому найвищі ціни спостерігалися у Вінницькій (90 грн/кг) і Луганській (95,26 грн/кг) областях. Найнижчими ціни були в Івано-Франківській (45,3 грн/кг), Полтавській (56,7 грн/кг) та Волинській (61 грн/кг) областях.

Роздрібні ціни на свинину – особливо на м’якоть – також торік помітно зросли, зауважила науковець. Свинина без кістки на кінець 2017 року коштувала 113,46 грн/кг – на 46,1% більше, ніж у 2016 році. Рівень цін на свинячі відруби стегна (м’ясо з кісткою) підвищився на 38,3% і становив 93 грн/кг. Також спостерігається значне подорожчання сала. Порівняно з 2016 роком рівень цін на цей продукт зріс минулого року на 78,9%.

В динаміці роздрібних цін у травні 2018 року теж має місце їх зниження. Найвища ціна на свинину без кістки у травні 2018 року була у Луганській області – 126,59 грн/кг, найнижча – у Тернопільській області – 102,5 грн/кг. Ціна на свинину з кісткою коливалася в межах від 84,69 грн/кг (Сумська обл.) до 104,78 грн/кг (Кіровоградська обл.). Наприкінці минулого року найдорожче сало – 93,59 грн/кг – було у столиці, найдешевше – 44,99 грн/кг – у Тернопільській області.

Протягом січня-квітня 2018 року ціна на свинину з кісткою і без кістки на продуктових ринках зросла в цілому за період на 1,5-2%, тобто меншими темпами порівняно із закупівельними та оптово-відпускними цінами. Така ситуація зумовлює ймовірність закладання цінового зростання у наступні періоди. Хоча його суттєво обмежує низька купівельна спроможність населення, зауважила Ольга Боднар.

На її думку, подорожчання цього виду м’ясної продукції у 2017 року зумовили кілька чинників.

Це, зокрема, зменшення пропозиції продукції на ринку внаслідок скорочення поголів’я через спалахи африканської чуми свиней. Протягом 2017 року поголів’я свиней у господарствах усіх категорій зменшилося на 8,2% – до 6,1 млн голів. При цьому найбільших втрат зазнали господарства населення. В результаті обсяги вирощування свиней у живій масі скоротилися проти показників 2016 року на 8,4% – до 531,5 тис. т.

Негативно на цінову динаміку внутрішнього ринку вплинуло і збільшення обсягів експорту м’яса свиней. Його значною мірою обумовило помітне зростання експортних цін (+32%), зазначила науковець. Протягом 2017 року Україна збільшила зарубіжні поставки охолодженого та мороженого м’яса свиней в 1,5 разу проти 2016 року – до 4,9 тис. т.

Зростанню цінової динаміки на цей вид продукції сприяло і підвищення 2017 року рівня доходів населення. Якщо торік рівень середньої заробітної плати зріс на 46,1%, то ріст роздрібних цін на свинину був у межах 38-46%. Таким чином, зростання доходів певною мірою спровокувало цінове зростання на продовольчих ринках, зазначила експерт.

Вплив цих чинників також матиме місце і у 2018 року. Крім того відбувається зростання вартості кормів, переважну частину яких складають зернові, – їх ціна у першій половині поточного року зросла на 20-25%. Це дає підстави очікувати подальше зростання цін на свинину у 2018 році, яке до грудня, за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, може скласти до 10%, спрогнозувала Ольга Боднар.