2018-059-05 mesel-veselyak5 вересня 2018 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» під головуванням директора установи академіка НААН Юрія Лупенка, відбулося засідання вченої ради, на якому був заслуханий звіт про наукову роботу відомого українського вченого економіста-аграрника, академіка Національної академії аграрних наук, доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Віктора Месель-Веселяка. Заслуховування звіту було приурочене до 80-річчя з дня народження вченого.

У своєму звіті Віктор Месель-Веселяк поінформував про свою роботу зі створення наукових засад та законодавчо-нормативної бази аграрної та земельної реформи в Україні, розвитку ринкових форм господарювання на селі, прогнозування обсягів та ефективності сільськогосподарського виробництва, оцінки та прогнозування регіонального розвитку, нормативно-грошової оцінки сільськогосподарських земель та ін., продемонстрував її основні результати.

У своїх виступах учасники засідання відзначили вагомий внесок вченого у формування наукових засад розвитку сучасної аграрної економіки, підготовку наукових кадрів вищої кваліфікації, організацію сучасних досліджень аграрної сфери економіки, розвиток вітчизняного сільського господарства та Інституту аграрної економіки. Співробітники Інституту поділилися враженнями щодо спільної роботи з ювіляром, його ролі у наукових дослідженнях установи.

Учасники засідання привітали вченого з 80-річчям з дня народження, відзначили високий рівень наукової новизни та практичної значимості його наукового доробку, висловили свої міркування щодо напрямків його подальшої наукової роботи, подякували за спільну роботу, а також побажали йому нових творчих успіхів, життєвого та наукового довголіття.

Свої привітання вченому надіслав Президент України (1994-2005 роки) Леонід Кучма, президент НААН Ярослав Гадзало, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

У роботі вченої ради взяли участь та виступили заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Іван Кириленко, перший віце-президент НААН Михайло Гладій, віце-президент-головний вчений секретар НААН Анатолій Заришняк, заступник Міністра-аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Микола Стрижак, директори наукових установ академіки НААН Павло Гайдуцький, Віктор Вергунов, Микола Сичевський, Михайло Хвесик, ректор Білоцерківського національного аграрного університету академік НААН Анатолій Даниленко, представники Національного університету біоресурсів та природокористування академік НААН Сергій Кваша та член-кореспондент НААН Микола Ільчук, Полтавської державної аграрної академії член-кореспондент НААН Петро Макаренко, Київського національного економічного університету академік НААН Василь Андрійчук, Інституту цукрових буряків та енергетичних культур академік НААН Броніслав Панасюк та ін.

Також на засіданні виступили члени вченої ради академіки НААН Михайло Кропивко, Микола Малік, Олександр Шпичак, члени-кореспонденти НААН Микола Пугачов та Микола Федоров, завідуючі відділів, представники громадських організацій, наукової спільноти.

Вчена рада Інституту схвалила наукову діяльність академіка НААН Віктора Месель-Веселяка та рекомендувала йому продовжити дослідження найбільш актуальних проблем розвитку аграрного сектора України, зокрема диверсифікації аграрного виробництва та регіонального розвитку.