2018-10-30 lupenko_uak_1У нинішніх умовах державна підтримка аграрного сектора економіки повинна концентруватися на стимулюванні розвитку малих сільгосптоваровиробників, який є пріоритетним для збалансованості галузі та сталого розвитку сільських територій, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у своєму виступі на конференції «Хто освоїть 7 мільярдів? Три господарі – три стратегії», яка була організована Українською аграрною конфедерацією у Міжнародному виставкому центрі 30 жовтня 2018 року.

За його словами, наразі навіть передбачені державним бюджетом кошти не доходять до малих сільгосптоваровиробників. Зокрема, із 632,1 млн грн передбачених для фінансової підтримки розвитку фермерських господарств коштів розподілено і перераховано трохи більше 12,1 млн грн.

Для реалізації цього напряму підтримки потрібна спеціальна інфраструктура. Зокрема, доцільно створити спеціальний фонд кредитних та страхових гарантів для малих форм господарювання, які здебільшого не мають достатньої застави для одержання кредитів, підсумував Ю. Лупенко.