infahro 2018За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, якщо радикально не змінити існуючі тенденції в галузі, нинішній рівень споживання молока на одну особу – близько 200 кг/рік – не зміниться до 2030 року навіть при суттєвому зростанні продуктивності корів, наголосив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у своєму виступі на XI Всеукраїнській конференції з міжнародною участю «Молочний бізнес-2018», що відбулася у Києві 15 листопада 2018 року.

Нині в Україні створено 260 молочарських сільськогосподарських кооперативів. Але вони не можуть охопити всі господарства населення, що виробляють товарне молоко. А саме в них зосереджено більше 75% корів, майже така ж їх частка й у виробництві молока, зазначив академік.

На його думку, саме кооперація може стати найбільш ефективним механізмом забезпечення безпечності продукції, яку виробляють такі господарства. Адже в нинішніх умовах сільськогосподарська кооперація має значні перспективи для забезпечення  європейських вимог безпечності молока при його реалізації.

Водночас через кооперацію селяни зможуть одержувати частину доданої вартості від реалізації молокопереробної продукції, компенсуючи свої втрати від низьких закупівельних цін, збільшити свої доходи за рахунок реалізації через кооператив молока вищої якості, підсумував Юрій Лупенко.