oil seedsЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, уточненими з урахуванням статистичних даних станом на 1 листопада цього року та експертної оцінки, у 2018 році збільшиться виробництво усіх олійних культур, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, найбільше зросло виробництво ріпаку. Внаслідок збільшення площ вирощування цієї експортоорієнтованої культури в 1,3 разу виробництво ріпаку перевищить минулорічний показник на 26,7% і становитиме 2780,7 тис. т.

Після незначного спаду обсягів виробництва соняшника, який відбувся торік, відновиться тенденція до збільшення виробництва цієї олійної культури. Внаслідок збільшення урожайності 2018 року соняшнику очікується виробити на 16,1% більше, ніж торік – 14206,5 тис. т.

Зменшення на 13,7% площ вирощування сої (-13,7%) буде компенсоване збільшенням урожайності цієї культури майже на 16%. В результаті, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валовий збір сої у 2018 році становитиме 4515,6 тис. т (+15,8%).

Цьогорічні обсяги виробництва дозволяють забезпечити потреби України в олійних та посилити її позиції на міжнародних ринках, підсумував Микола Пугачов.