sabluk sluhanniaУкраїнські малі господарства повинні мати ту саму палітру вибору преференцій, як і європейцські, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Віталій Саблук, виступаючи на слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на тему: «Малі форми господарювання як основа сталого сільського розвитку в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом». Захід відбувся 29 травня 2019 року.

У свої доповіді «Можливість імплементації європейських податкових принципів та норм в українське законодавство» науковець презентував порівняльний аналіз європейських та вітчизняних практик підтримки малого та середнього бізнесу на селі, а також надав рекомендації щодо можливих змін норм законодавства України з метою підвищення ефективності застосування ПДФО самозайнятими господарствами в аграрному секторі економіки, адже саме цей податок є основою місцевих бюджетів.

Він також наголосив, що вчені Інституту агарної економіки готові підготувати відповідні пропозиції.

При цьому нам слід пам’ятати, що саме ефективне оподаткування податком на доходи фізичної особи з можливістю у нульовій та прогресивній шкалі є однією з тих діючих, працюючих опцій, яка підтримує малий бізнес в самій Європі, підсумував Віталій Саблук.

Переглянути відео