prybutok s_hНа тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% – їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43 % (!). Якщо 2018 року вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 рік складуть близько 31 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».

За його словами, зменшення прибутків, на фоні випереджаючого зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації, зумовило різке – майже у 3 рази – падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.

При цьому прибуток від рослинництва зменшиться майже наполовину – до 33 млрд грн, а тваринництво у сільгосппідприємствах знову може стати збитковим (-2,1 млрд грн), зазначив академік. Найбільше сільськогосподарські підприємства втратили на виробництві і реалізації пшениці – майже 24 млрд грн, кукурудзи на зерно – понад 18 млрд грн, ріпаку – більш ніж 3,4 млрд грн та соняшнику – близько 3,2 млрд грн.

Загалом переважна більшість рослинницької продукції – крім цукрового буряка і сорго – залишилися прибутковими, тоді як у тваринництві прибутковим залишились виробництво молока та вирощування м’яса птиці, підсумував Юрій Лупенко.