DSC 5032Цього року Інститут аграрної економіки виступив співорганізатором III Міжнародного виноробного конгресу «Сучасні підходи у виноградарстві та виноробстві», адже ми усвідомлюємо, наскільки важливо привернути увагу до проблем виноробної галузі в Україні, а також об’єднати провідних виноробів, виноградарів, садівників України та світових експертів у пошуку шляхів реалізації вітчизняного потенціалу виробництва винопродукції, зазначила голови Ради молодих вчених Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Надія Столярчук.

Цю думку підтримала у своїй доповіді «Зміна споживчих вподобань на ринку винопродукції» заступник директора Інститут аграрної економіки, д.е.н. Ольга Ходаківська, За її словами, Україна має всі можливості опинитися в двадцятці світових лідерів з виробництва вина та винопродукції.

Відкрили захід Володимир Печко – головний організатор заходу ГС «Укрсадвинпром» та Вікторія Агромакова – організатор винної виставки Wine&Spirits Ukraine, в рамках якої проходив конгрес.

З вітальним словом до учасників звернувся заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Про стан виноградно-виноробної галузі на 2020 рік розповів Сергій Ченуша, головний спеціаліст відділу виноробства управління садівництва, виноградарства та виноробства департаменту аграрної політики Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільськогогосподарства України.

На заході були представлені доповіді іноземних експертів. Дарко Якшич експерт проекту ЄС «Географічні зазначення в Україні» розкрив основні вимоги та стандарти ЄС у виноробному секторі. Пауло Розалес, експерт по просуванню вина з Чілі розповів про політику країни щодо сприяння у розвитку виноробної галузі та експорту вина. Давід Уфер, незалежний міжнародний експерт з імпорту вина, проєкт Agritrade Ukraine, розкрив особливості успішного імпорту вина на ринок Європи.

Також з цікавими доповідями виступили Юлія Булаєва к. с.-г. наук ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» «Перспективи та можливості створення автентичної виноградно-виноробної продукції України»; Наталія Каменєва, к. с.-г. н., доцент Одеська національна академія харчових технологій «Сучасні підходи в виноградарстві в умовах глобальних кліматичних змін»; Владислав Разкевич, директор компанії «Евкаліпт Р» «Вплив зміни клімату. Зрошення як важливий фактор для виживання виноградника»; В’ячеслав Гаркавий, міжнародний експерт з виноградарства «Якість винограду запорука якості вина»; Віктор Костенко, к.с-г.н. Інститут садівництва НААН «Вина з плодів та ягід. Конвенція винограду в сад»; Оксана Ткаченко, д. т. н., професор Одеська національна академія харчових технологій «Сенсорний аналіз як інструмент впливу на якість вина»; Ольга Ромашко, головний технолог виноробні Бейкуш «Помаранчеві вина Beykush winery: розкриваємо секрети»; Юрій Кепканов, директор СП ТОВ «КОНТ-2 «Новації у виноробстві»; Вікторія Алексович, ТОВ «ВУД ІНТЕРНАЦІОНАЛ» «Витримка алкогольних напоїв: міфи та реальність»; Павло Макогон, співзасновник виноробні, студії крафтових ідей WINEIDEA «Сучасні тенденції в оформлені і пакуванні виноробної продукції»; Оксана Аккерман, PR-директор компанія «Шабо» «Корпоративна соціальна відповідальність, як інструмент маркетингових комунікацій»; Наталія Павлович, юридична та патентна агенція «Павлович і компанія» «Особливості охорони торгових марок та технології виробництва на виноробних підприємствах»; Наталя Лебедєва, директор ТОВ «Вайн Плюс» «Шлях формування моди на українське вино»; Оксана Буячок, співвласниця компанії «Father’s wine» «Етикетка, як інструмент розповіді про вино».

На закінчення заходу відбувся Дегустаційний конкурс Ukraine Wine & Spirits Awards 2020 року, вручення нагород, розіграш подарунків та відзначення першого національного Дня виноградаря і винороба!

Модерували захід Володимир Печко – голова ГС «Укрсадвинпром», Юлія Булаєва – к. с.-г. наук ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова», Оксана Ткаченко – д.т.н., професор Одеська національна академія харчових технологій та Євгенія Ніколайчук – співласниця винних барів «Like a locals».

У конгресі взяли участь близько 70 представників великих та малих виноградних компаній, органів влади та місцевого самоврядування, державних та приватних установ, асоціацій та організацій зі сприяння експорту виноробної продукції.