zakharchuk kramarovskiІнноваційно-інвестиційне забезпечення розвитку АПК України потребує уваги з боку держави та негайних системних рішень, зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, виступаюгчи на он-лайн конференції «Крамаровські читання» з нагоди 114-ї річниці від дня народження доктора технічних наук, професора, члена-кореспондента ВАСГНІЛ, віце-президента УАСГН Володимира Савовича Крамарова (1906 – 1987). Захід відбувся у Національному університеті біотехнологій і природокористування 25-26 лютого 2021 року.

У своїй доповіді «Інноваційно-інвестиційне забезпечення розвитку АПК України» висвітлив цілу низку проблем проблемних питань розвитку аграрного сектору економіки.

Перш за все, йдеться про прогнозований негативний вплив запровадження з липня 2021 року обігу земель сільськогосподарського призначення. За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, в очікуванні цього з активної інвестиційної діяльності протягом 2020 – 2022 років може вилучено близько 70 млрд грн, що будуть спрямовані на купівлю землі малими фермерськими господарствами.

Особливу увагу доповідач приділив недооцінці основних виробничих засобів. Внаслідок чого знівельовані абсолютні та відносні фінансово-економічні показники сільськогосподарської діяльності, зокрема амортизаційні відрахування, собівартість, фінансовий результат та рентабельність.

Якщо у 2019 році наявність основних засобів у сільському господарстві (з мисливством) за первісною вартістю складала лише 399,5 млрд грн, тоді як їх дооцінена вартість мала б становити 923,6 млрд грн, тобто у 2,3 разу перевищувати офіційний показник, вважає Олександр Захарчук. А вже у 2025 році нормативна вартість основних засобів у сільському господарстві при відповідному зростанні виробництва сільськогосподарської продукції має складати 2224,4 млрд грн.

Ця проблема поглиблюється відсутністю росту інвестицій в основні виробничі засоби. Після значного падіння обсягів капітальних вкладень у 2014 та 2015 роках до 1,5 млрд дол. США та 1,3 млрд дол. США  відповідно, інвестиції в основні засоби у 2020 році не перевищили докризові показники та склали лише 1,3 млрд дол, або зменшилися майже удвічі у порівнянні з 2018 та 2019 роками.

Державна підтримка матеріально-технічного забезпечення сільськогосподарського виробництва потребує вдосконалення, зазначив науковець, презентуючи аналіз розвитку програми часткової компенсації вартості с.г. техніки вітчизняного виробництва. Ця програма може виявитися перспективною – у разі підвищення її ефективності, вважає Олександр Захарчук.

Ще однією проблемою для агропромислового комплексу країни, на думку вченого, є залежність сільськогосподарського виробництва від закордонної техніки, що постачається в Україну у значних обсягах.  У 2017 році імпорт основних видів техніки для рослинництва досяг максимального значення – 999 млн дол. США.

Розв’язання зазначених проблем та зниження рівня імпортозалежності потребують продовження дії програм державної підтримки матеріально-технічного забезпечення аграрного виробництва; створення спільного виробництва на території України нової, високопродуктивної техніки; розвиток агролізингу тощо, підсумував Олександр Захарчук.

У заході взяли участь понад 130 науковців з України, Болгарії, Словаччини та Польщі.