pugachov SuperAgronomЮвілей — це не лише свято, а й нагода переосмислити пройдений шлях. Порадіти здобутками, поміркувати над проблемами. З чим вітчизняний агросектор підійшов до 30-ліття Незалежності країни? Про це розповів Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН України інтернет ресурсу SuperAgronom.com.

«Підсумовуючи розвиток аграрного сектору України за 30 років, варто насамперед говорити не про кількісні його показники, а про зміни, які відбулися.

Вітчизняне сільське господарство позбулося всіх ознак радянського адміністративно-командного укладу. Українські селяни стали вільними господарями на своїй землі. Близько 7 млн українців отримали у власність землю і можуть вільно розпоряджатися нею. Кожен власник сам вирішує, які культури йому вирощувати, в якій кількості, куди і за якою ціною продавати урожай. Кожен селянин вправі сам вільно розпоряджатися своєю землею: розпочати на ній фермерство, здати її в оренду або продати.

Залишилися в історії колгоспи і радгоспи, де селяни змушені були працювати щоденно за копійки.

В Україні створено господарства ринкового типу — фермерські, приватні підприємства, господарські товариства тощо. Вони оснащуються сучасними технічними засобами та оволодівають передовими технологіями ведення сільського господарства. Це дає змогу отримувати рекордні врожаї.

У 2019 році врожай зернових та зернобобових в Україні становив 75,08 млн т, перевищивши рекорд 2018 року у 70,1 млн т. Це при тому, що у 1991 році було зібрано 38,7 млн т, а у рекордному для минулого століття 1990 році в Україні було зібрано близько 51 млн т зернових та зернобобових.

superagronom 1

Відтоді середня урожайність зернових зросла з рекордних 3,51 т/га до 4,91 т/га у 2019 році та 4,74 т/га у 2018 році.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2021 році урожай зернових і зернобобових буде на 7‑9 % вище минулорічного.

Україна стала повноправним членом Світової організації торгівлі, підписала Угоду про асоціацію з ЄС, уклала угоди про зони вільної торгівлі з 47 країнами.

superagronom 2

Висока конкурентоспроможність вітчизняної агропродовольчої продукції дозволяє збільшувати її експорт. Якщо у середині 90-х років минулого століття, коли Україна тільки виходила на зовнішні ринки, експорт аграрної продукції становив трохи більше 3 млрд дол. США, то у 2020 році — майже 22,2 млрд дол. США».

Джерело: SuperAgronom.com