superagronomЗгідно з усередненим прогнозом, у 2022 році відбудеться спад обсягів виробництва практично по усіх видах сільськогосподарської продукції. Це зумовлено нестачею паливно-мастильних матеріалів, ЗЗР, добрив, а подекуди й насіння, мінуванням полів та окупацією територій.

Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За словами експерта, у регіонах, де відбуваються бойові дії, прогнозується найбільше зменшення обсягів виробництва продукції порівняно з минулорічним результатом.

«У Миколаївській області виробництво зернових і зернобобових культур у 2022 році становитиме, відповідно, 41% від минулорічного рівня, пшениці — 40%, соняшнику — 34%. На Херсонщині цього року виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні 49% проти показників 2021 року, пшениці — 47%, соняшнику — 46%», — зазначає пан Микола.

Набагато кращими є умови у центральних і західних регіонах України. Проте навіть там буде складно забезпечити високі показники врожайності. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у цих регіонах спад обсягів виробництва порівняно з 2021 роком становитиме по зернових і зернобобових культурах — 18-25%, соняшнику — 15-22%, м’яса — 8-18%, а молока — 6-18%.

Весняна посівна кампанія триває. Наразі засіяно менше 20% планових площ і складно говорити про реальну структуру посівів. Прогнозується, що виробники сільськогосподарської продукції віддаватимуть перевагу більш простим у технологіях вирощування і обробітку культурам — ячмінь, овес, горох, просо, сорго, бобові та інші нішеві.

Джерело: SuperAgronom.com