nechyporenko fokusОлександр Нечипоренко, заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки, виконавчий директор Північного міжрегіонального наукового центру НААН, також прогнозує, що питома вага зернових і зернобобових зменшиться проти довоєнного періоду більш ніж на 7% та становитиме майже 50% усіх посівних площ, а частка пшениці знизиться до 20-21%, тоді як до війни цей показник у середньому сягав 25,8%.

"Скорочення площ під кукурудзу очікується на 1,5-2%. Виросте у структурі посівів і частка соняшнику з 23% до 26,5%, що разом із соєю і ріпаком приносить аграріям найбільш суттєві доходи", — продовжує Нечипоренко.

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, подібні зміни структури посівів не несуть загрози продовольчій безпеці України, адже прогнозоване в 2023 році валове виробництво сільськогосподарських культур значно перевищить внутрішню потребу в них.

Збройні сили України звільнили вже майже 40% територій, окупованих після 24 лютого 2022 року. Життя на цих землях оживає: відновлюється зв'язок, робота платіжної системи, бізнесу. Здавалося б, на поля має вийти сільськогосподарська техніка та провести весняну посівну.

Але Олександр Нечипоренко попереджає, що агровиробники не зможуть провести повноцінну посівну на деокупованих територіях ще не один рік.

Співрозмовник Фокусу посилається на попередні оцінки Державної служби України з надзвичайних ситуацій, згідно з якими станом на жовтень 2022 року приблизно 1,7 млн га земель, переважно сільськогосподарських угідь, забруднені вибухонебезпечними предметами та мінами. На розмінування цієї території, за попередніми даними, знадобиться щонайменше 10 років. Але суто механічного усунення небезпечних предметів відновлення земель недостатньо.
міни, стоп, заміновані території, обережно міни, посівна на деокупованих територіях, розмінування полів, розмінування сільгоспземель
Fullscreen

"У місцях падіння боєприпасів найвищий рівень забруднення ґрунту визначається за вмістом важких металів, насамперед кадмію і свинцю. Отже, значна частина деокупованих угідь отримала величезну екологічну рану й ще довгі роки не зможе повноцінно давати врожай", — констатує Нечипоренко.

Джерело: ФОКУС