lupenko dw"Це - катастрофа", - зазначив у розмові з DW директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, коментуючи наслідки руйнування греблі Каховської ГЕС для регіону. До половини поливних площ в Україні припадали саме на Херсонщину, зазначає експерт. За даними мінагрополітики, внаслідок втрати води для зрошення на 584 тисячах гектарів на півдні України стане неможливим землеробство на землях, на яких до війни вирощувалося до 4 мільйонів тонн зернових вартістю у півтора мільярда доларів. Це становило близько 5 відсотків загального довоєнного врожаю зернових станом на 2021 рік.

Ще більше значення регіон, якому без води з Каховського водосховища експерти прогнозують перетворення на пустелю, традиційно мав у забезпеченні баштанними культурами, а також овочами - передовсім помідорами, баклажанами і огірками. Лише на Херсонську область до війни припадало понад 12 відсотків всіх вирощених овочів України. Однак левова частка цієї продукції через бойові дії та окупацію і так вже була втрачена для економіки України, головним наслідком чого для українських споживачів став насамперед дефіцит і подорожчання ранніх овочів на ринку. Тепер внаслідок браку води проблема нестачі овочів, особливо ранніх, може стати в Україні довгостроковою, прогнозує Лупенко. "До війни вони постачалися саме з півдня, де вони визрівають раніше, ніж в інших регіонах", - нагадує він.

Виробництво помідорів внаслідок бойових дій і окупації частини півдня, зокрема, скоротилося на 36 відсотків, зауважує експерт. "Це найсолодші, найсмачніші помідори, які за умови зрошення добре визрівали під південним сонцем", - каже директор Інституту аграрної економіки. Загалом після окупації частини південних областей, імпорт овочів до України зріс торік на 66 відсотків, додає аналітик. Водночас Україна втратила позиції в експорті продукції переробки овочів, таких як, наприклад, кетчупи і томатні соуси.

Юрій Лупенко з Інституту аграрної економіки сумнівається, що після війни варто відновлювати систему зрошення у тому вигляді, як вона існувала. "Система водогонів буде сильно засмічена. Крім того, вона у дотеперішньому вигляді не була ефективною. З відкритих каналів у спеку випаровуються великі обсяги води", - каже експерт. Якщо будуть достатні кошти, переконаний Лупенко, це буде нагода побудувати нові, більш ефективні системи зрошення.

Джерело: DW