produkty 2У травні 2023 року споживчі ціни на яйця зменшилися проти квітня на 22,7 %, а проти грудня попереднього року – на 28,1 %. Ціни на цей продукт знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7 %, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9 %. Крім яєць, у травні серед продуктів харчування зменшилися ціни на олію соняшникову (-1,3 %), хліб і хлібопродукти (-0,6 %), цукор (-0,4 %), макаронні вироби та молоко (-0,2 %), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у травні 2023 року.

За його словами, загалом у травні споживчі ціни зросли на 0,5 % проти 0,2 % у квітні, а на продукти харчування– на 0,9 % та 0,3 % відповідно.

Найбільше зростання цін – на 8,7 % – відбулося по фруктах, ціни на які у квітні знизились на 1,4 %.

Поки що не виправдалися очікування щодо зниження цін на овочі, які у травні здорожчали на 5,6 %, тоді як у квітні проти березня – лише на 0,3 %.

Серед інших продуктів харчування відчутно зросли споживчі ціни на м’ясо та м’ясопродукти – на 1,7 %, рибу та продукти з риби – на 0,6 %, сир і м’який сир – на 0,6 %, зазначив науковець.

Загалом динаміка споживчих цін свідчить про посилення сезонних тенденцій на ринку продуктів харчування, а зростання цін на овочі та фрукти відбулося за рахунок надходження перших ягід та ранніх овочів. В наступні місяці можна очікувати сповільнення зростання цін на ці групи товарів, а по найбільш масових продуктах – зниження споживчих цін, підсумував Юрій Лупенко.