IFCN vystupВисвітленню впливу війни в Україні на глобальний та національний ринок молока була присвячена презентація головного наукового співробітника Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольги Козак спільно з генеральним директором Асоціації виробників молока України Ганною Лавренюк під час 24 Міжнародної молочної конференції, яка проходила в Ризі з 10 по 13 червня 2023 р. за участю понад 60 країн світу.

Доповідачі зазначили, що війна в Україні стала викликом для усіх національних галузей економіки, у тому числі молочного сектору, який потерпає від окупації, нищення ферм та поголів’я, порушення виробничої та логістичної інфраструктури, замінованих полів, пограбування ферм окупантами, міграції населення, цінових коливань, блокованих портів та багатьох інших чинників.

Особливо негативному впливу піддаються молочні ферми, розташовані на окупованих та прифронтових регіонах, які часто ціленаправлено обстрілюються загарбниками. Загалом близько 800 промислових молочних ферм постраждали від війни, понад 100 були зруйновані або суттєво пошкоджені.

Проте молочні фермери, незважаючи на втрати та руйнування, не припиняли роботу та робили усе можливе для збереження/відновлення та розвитку господарства. Ферма перестає існувати лише в одному випадку – коли вщент розбита. За результатами 2022 року поголів'я корів у сільськогосподарських підприємствах зменшилося на 9 %, виробництво молока – на 7 %.

Особливістю діяльності виробників молока під час війни стало посилення їх соціальної відповідальності, насамперед перед жителями територіальних громадам. Усі ферми України враз перетворилися у пункти незламності, надаючи гуманітарну допомогу місцевому населенню, внутрішньо переміщеним особам та Збройним силам України.

Молочні ферми стали частиною супротиву, продовжуючи виконувати свої завдання і на економічному фронті. Цей період змусив їх переглягути свої операційні процеси та оптимізуватися щодо пошуку найбільш ефективних рішень.

На користь фермерам зіграли ряд факторів:

високопробутковий 2021 рік, який дозволив забезпечити діяльність господарств протягом перших півроку війни (організувати посівну кампанію, виплачувати заробітну плату працівникам, закуповувати засоби виробницва тощо);

«інвестування» надлишків зернових, вироблених у господарстві для експорту, у виробництво молока та м'яса під час 5 місяців повної блокади Чорноморських портів;

консолідація роботи з переробною промисловістю, яка розуміючи суть молочного фермерства (безперервність процесу виробництва молока) знаходила можливості для утримання закупівельної ціни паралельно з вирішенням власних проблем (знищених чи зупинених молочних заводів, міграції споживачів та ін.);

рішення Європейського Парламенту щодо скасування імпортних тарифів для сільськогосподарської продукції, що експортується до країн ЄС.

Останнє стало своєрідним порятунком молочної галузі в момент її найбільшої уязвимості, коли через вимушену міграцію та економічну кризу суттєво знизилося внутрішнє споживання молочних продуктів, а склади переробних підприємств були заповнені молочними продуктами тривалого терміну зберігання.

Відкриття європейського кордону для експорту молочних продуктів дозволило переробним підприємствам утримати, а пізніше і підвищити закупівельну ціну, що стало визначальним для економіки молочних ферм, які закінчили 2022 рік з прибутком. Так, рентабельність виробництва молока у 2022 р. склала 17 %. Обсяг експорту молока та молочних продуктів у перерахунку на молоко зріс на  36,8 %, імпорт зменшився на 47 %.

Доповідачами були висвітлені і інші питання, серед яких:

вплив блокування російськими окупантами експорту кормів (кукурудзи, сої, шротів та ін.) з України на світове молочне фермерство через зростання світових цін та необхідності шукати інших постачальників;

масштаби (5 млн га сільськогосподарських земель) та особливості розмінування полів, яке може зайняти від 30 до 70 років та наразі потребує 1,5 млрд дол. США;

наслідки блекаутів для молочної галузі України, які полягають у втраті молока та молочної продукції, підвищенні собівартості виробництва із-за необхідно використання генераторів, в також наслідки для світу, що проявлятимуться, насамперед, у збільшенні напливу біженців з України.

Презентація стала однією із найбільш обговорюваних протягом конференції, продемонструвавши міжнародній спільноті приклад безпрецендентної стійкісті українських молочних ферм під час війни та закликавши до подальшої підтримки України, оскільки від перемоги України залежатиме не лише подальший розвиток глобального молочного ринку, а й доля світу.