torhivlia euУ січні-червні 2023 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 0,4 млрд дол. США (+5 %) і сягнув показника у майже 6,8 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

При цьому, зазначив він, відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня у 3,8 млрд дол. США, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+0,4 млрд дол. США) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн – членів ЄС (-0,1 млрд дол. США).

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед країн цього регіонального об’єднання виступають Румунія, Польща, Іспанія, Нідерланди, Італія, Німеччина та Угорщина.

Сукупний оборот України з цими державами складає 78 %, зауважив Микола Пугачов.

З 6 червня 2023 року Євросоюз терміном на рік продовжив встановлений торік для нашої держави преференційний режим, який включає зняття мит, квот та інших обмежень на всю продукцію, що ввозиться з України.

Водночас до 15 вересня 2023 року діє паралельна заборона на продажі української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини і Болгарії при збереженні режиму транзиту всіх товарів територією ЄС. Вона є наслідком односторонніх обмежень окремих європейських країн щодо української аграрної продукції, розпочатих ще в квітні.

Поточний рік поки що характеризується нарощуванням обсягів експорту української агропродовольчої продукції до країн Євросоюзу. Але діючі з другого кварталу заборони й обмеження, за фактом, призвели до його помітного скорочення – від 3,7 млрд дол. США у січні-березні до 1,6 млрд дол. США у квітні-червні. Продовження подібних заходів у перспективі ще більше звузить можливості нашого експорту, тому вимагає постійних консультацій з європейськими партнерами з метою мінімізації втрат і знаходження оптимального рішення для обох сторін, підсумував Микола Пугачов.