spozhyvchi cinyУ липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1 %, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1 %. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у липні 2023 року.

За його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на овочі (-18,2 % проти червня), яйця (-4,1 % до травня), фрукти (-1,3 %), олію соняшникову (-0,8 %), макаронні вироби (-0,2 %), а також хліб і хлібопродукти (- 0,1 %).

Збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня), рибу та продукти з риби (+0,7 %). Також у червні зменшення змінилося зростанням цін на сири (+0,3 % проти -0,5 % до травня), масло (+0,3 % проти -0,1%), молоко (+0,2 % проти -0,5 %). Також відновилося зростання цін на цукор: +1,2 % проти нульового приросту у червні, поінформував науковець.

Тобто липень виправдав очікування науковців Інституту аграрної економіки щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу чергу овочів. Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв’язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні, підсумував Юрій Лупенко.