24 kanalЗі слів експертки Наталії Копитець, якими вона поділилася з 24 Каналом, станом на 28 грудня 2023 року порівняно з відповідним періодом минулого року ціни у продуктових супермаркетах на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – зросли на 5,7 – 37,0%. У 2023 році, як і торік найбільше з-поміж основних видів м’яса здорожчали сало домашнє та свинина. Тобто другий рік поспіль спостерігається тренд до постійного та найбільшого зростання ціни на продукцію свинарства.

Як додає пані Наталія, це обумовлено воєнними діями Росії на території України та її наслідками, які негативно вплинули на галузь свинарства. Здорожчання свинини відбувається внаслідок зменшення її пропозиції – зменшилося внутрішнє виробництво та обсяги імпорту, а також у період свят, де страви зі свинини є традиційними.

  • За рік ціни на сало домашнє у продуктових супермаркетах зросли на 37,0% – до 259 гривень за кілограм,
  • тоді як сало солоне подешевшало на 7,0% – до 243,97 гривні за кілограм,
  • а роздрібні ціни на свинину збільшилися за цей період на 11,6 – 27,2%,
  • курятина стала дорожчою на 5,7 – 23,2%,
  • зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса,
  • найменших змін за рік зазнали ціни на яловичину – гуляш та ребра, які додали в ціні 7,4 – 9,3%.

Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів.

Відповідно до прогнозів науковців Інституту аграрної економіки, підвищений попит на м’ясо напередодні різдвяних та новорічних свят зумовив зростання роздрібних цін на основні види м’яса в середньому до 3% у грудні порівняно з листопадом 2023 року.

Тому за оцінками науковців, у січні 2024 року роздрібні ціни на основні види м’яса – яловичина, свинина та м’ясо птиці – залишаться на рівні грудня 2023 року з незначним коливанням за регіонами.

Джерело: 24 канал