kavaПровідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Богдан Духницький зазначає, що в Україні ціни на запашні зерна почали зростати ще з початку 2022 року.

"Основною причиною такої тенденції є зростання цін на каву на світових ринках через несприятливі погодні умови та низький врожай у провідних країнах-виробниках цієї культури. Це, перш за все, Бразилія, Колумбія, В’єтнам та Індонезія. Оскільки наша країна цілком залежить від імпортних поставок цього продукту, глобальні тенденції прямо впливають на український продовольчий ринок", – пояснює він в коментарі УНІАН.

В Інституті аграрної економіки вважають, що загалом, станом на зараз, ситуація на українському ринку кави не є критичною.

"Кава належить до продуктів, які витримують тривале транспортування й зберігання, тому може накопичуватись, наприклад, на складах. Разом з тим перелік країн, де вона вирощується, доволі обмежений, тому будь-які збої системи "виробництво-доставка" різко змінюють весь ринок", – зазначає експерт Духницький.

За його словами, наразі дорогоцінні кавові зерна торгуються у світі за найвищими цінами за останнє десятиліття. І це ще далеко не межа.

"Якщо до цього додати відчутне зниження її запасів внаслідок більшого споживання відносно виробництва за два останні сезони, то практично всі прогнози свідчать про подальше зростання цін в даному сегменті", – говорить він.

Джерело: УНІАН