pugachov rymДнями експерти зібралися у Римі, щоб обговорити питання продовольчої системи України та її статусу в умовах війни, а також розробити рекомендації щодо забезпечення довгострокового сталого розвитку агросектору, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, інформуючи про свою участь у форумі «Трансформація продовольчої системи в Україні – перспективи довгострокового сталого розвитку», який відбувся 14-15 жовтня 2024 року у м. Рим, Італійська Республіка.

Учасники заходу обговорили питання щодо сучасних тенденцій розвитку продовольчих систем у світі, поточного стану продовольчої системи в Україні та її розвитку в контексті європейської інтеграції, а також роль державних інституцій, агробізнесу, громадянського суспільства, науки та освіти у трансформації продовольчих систем тощо.

Вони також констатували, що європейська перспектива подальшого розвитку України є сьогодні одним з політичних пріоритетів країни. У цьому контексті подальший розвиток аграрної політики має бути орієнтований на європейські стандарти та вимоги.

У роботі форуму взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Оксана Осьмачко, керівник проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марія Ярошко, державний секретар парламенту у Федеральному міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини Офелія Нік, Посол Постійного представництва Федеративної Республіки Німеччина при організаціях ООН у Римі Андреас фон Брант, асоційований віце-президент Міжнародного фонду аграрного розвитку (IFAD), Департамент управління програмами Донал Браун, керівник проєкту при Федеративному міністерстві продовольства та сільського господарства Німеччини, Відділ 625 «Східна Європа, Центральна та Східна Азія, розширення» Крістоф Конрад Гільген, представники країн – членів IFAD, Верховної Ради України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, громадського суспільства.

Організатори заходу – Міжнародний фонд аграрного розвитку (ІFAD) за підтримки Міністерства сільського господарства Німеччини та Проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД). 

Довідка

Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (International Fund for Agricultural Development, IFAD) – спеціалізована агенція системи ООН і кредитно-фінансова організація, мандат якої передбачає подолання бідності і голоду у сільській місцевості та країнах, що розвиваються. Фонд заснований у 1977 році і є єдиною багатосторонньою інституцією розвитку, яка зосереджує увагу виключно на трансформації сільської економіки та продовольчих системах.

У жовтні 2024 року Україна стала членом IFAD.