24 kanalЦіни на мʼясо традиційно перед Новим Роком продовжать зростати. Перед святами можливе підвищення роздрібних цін на ці види м’яса до 9 %, прогнозує науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець у коментарі 24 Каналу.

Традиційно на новорічні та великодні свята спостерігається відчутне зростання цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці.

Водночас за словами Копитець, протягом року, з листопада 2024 року порівняно з відповідним періодом 2023 року, найбільше подорожчали:

  • яловичина (ребра та гуляш), ціни на які зросли на 7,6 – 19,7% й становлять 168,95 – 302,40 гривень за кілограм;
  • м’ясо без кісток: свинина ошийок до 281,95 гривні за кілограм (+15,3%), свинина для шашлику до 261,37 гривні (+19,5%), куряче філе до 172,33 гривні (+9,0%).

Це сталося через зростання витрат на трудові ресурси та електроенергію для видалення кісток.

Збільшення виробництва свинини та курятини у 2024 році призвело до зростання їхньої пропозиції в роздрібній торгівлі, що, своєю чергою, спричинило зниження роздрібних цін на ці види м'яса:

  • роздрібні ціни на свинину грудинку, підчеревину та ребра знизилися на 4,8 – 11,3% і тепер становлять 165,1 – 179 гривень за кілограм;
  • ціни на курячі гомілки та стегна зменшились на 3,6 – 4,9% і складають 77,4 гривні за кілограм та 112,5 гривні відповідно;
  • ціна на курячу тушку залишилась на рівні минулого року – 85,6 гривні за кілограм.
  • також здешевшало сало, ціна якого за рік знизилась на 4,7% до 234 гривні за кілограм.

Водночас скорочення поголів’я великої рогатої худоби, а відтак і пропозиції яловичини та телятини в торговельній мережі зумовлюють зростання цін на неї. Адже зростання виробничих витрат – цін на корми, пальне та енергоресурси – стимулює виробників підвищувати ціни, – резюмує Копитець.

Джерело: 24 канал