cover balansy 03 2014Вийшло друком науково-виробниче видання «Баланси сільськогосподарської продукції та продовольства в Україні за 2010-2014 рр.» (автори: Ю.О. Лупенко, О.М. Шпичак, Ю.П. Воскобійник та ін.).

Вирішення проблеми формування оптимальних балансів основних продовольчих ресурсів країни на рік та прогнозування їх на майбутні періоди є надзвичайно важливим елементом функціонування аграрного ринку, впровадження гнучких механізмів державного впливу на нього.

Аналіз і прогноз балансів охоплює 33 видів агропродуктів, а саме: зернові та зернобобові культури, пшениця, жито, тритикале, ячмінь, кукурудза, овес, рис, гречка, просо, сорго, насіння соняшнику, насіння ріпаку, насіння сої, олія, цукор, овочі і баштанні культури, картопля, помідори, огірки, столові буряки, морква, цибуля, часник, капуста, плоди, ягоди і виноград, кормовий білок, молоко та молочні продукти, м'ясо та м'ясні продукти, яловичина і телятина, свинина, м'ясо птиці, яйця.

Збірник містить дані щодо фонду споживання продуктів харчування за рік та середньодобове споживання у розрахунку на одного жителя України.

Головною метою розроблення прогнозних балансів попиту і пропозиції є моделювання ситуації на ринках основних видів продовольства з урахуванням необхідності забезпечення продовольчої безпеки держави, нарощування фонду споживання продукції населенням України, збільшення експортних можливостей держави.

Показники для визначення статей ресурсів і використання враховуються з перерахунком похідних продуктів у первинний продукт, по якому складається баланс. При визначенні ресурсної частини в балансах врахована зміна запасів продукції на кінець року в порівнянні з початком року. Загальні витрати продукції включають витрати в господарствах-виробниках, та при переробці, транспортуванні, зберіганні тощо. В обсяги витрат  не включаються дані  про втрати при збиранні сільськогосподарської продукції. 

В основу балансу попиту та пропозицій основних видів продовольства закладаються статистичні дані щодо обсягів його виробництва, експорту, імпорту та наявності залишків за попередні роки. Також здійснюються експертні оцінки щодо можливих обсягів надходження сировини для виробництва продукції, ураховуються тенденції розвитку внутрішнього ринку в звітних періодах, а також можливі зміни кон'юнктури внутрішнього та зовнішнього ринків продукції АПК. При складанні прогнозного балансу враховується необхідність збільшення норм споживання населенням основних продовольчих товарів з метою їх наближення до раціональних норм і прогноз демографічної ситуації в Україні.

У нинішніх умовах важливим чинником забезпечення стабільності аграрного ринку має стати застосування системи заходів і механізмів державного регулювання, спрямованої на забезпечення балансування кількісних та якісних параметрів попиту і пропозиції. Така система охоплюватиме комплекс організаційних й економічних заходів.

Збірник розрахований на науковців, працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій і практиків агропромислового виробництва.