greensУ квітні 2014 року у «борщовому наборі» подешевшали лише кріп та петрушка. Ціни на них знизилися на 10% за рахунок власного виробництва. Водночас на продовольчих ринках України середні роздрібні ціни на більшість овочів «борщового набору» суттєво зросли, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, минулого місяця вартість овочів «борщового набору» збільшилася порівняно з березнем цього року на 4,5% і становила 13,83 грн.

У зв’язку зі зменшенням запасів капуста подорожчала майже на половину (47,8%).
Ціна цибулі на ріпку у квітні зросла на 19,1% і зростатиме надалі, оскільки через недостатність запасів її вже закуповують у Польщі.

Морква зросла в ціні на 11,1%, картопля – на 7,0%, столовий буряк – на 4,7%.

Ціна на солодкий перець, який є найдорожчим компонентом українського борщу, адже імпортується в Україну, залишилася без змін.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, порівняно з аналогічним періодом 2013 року ціна овочів у квітні 2014 року зросла по всіх їх видах і становила 22,4%.

Найбільшого подорожчання зазнали цибуля на ріпку та картопля. Ціни на них зросли у 3,2 разу та 2,5 разу відповідно.

Капуста за рік подорожчала на 58,3%. Ціна на столовий буряк зросла на 42,9%. Морква зросла в ціні на третину (33,3%). Солодкий перець подорожчав на 14,1%, томатна паста – на 12,0%, а часник – на 8,1%.

Подорожчання овочів власного виробництва у весняний період – картопля, столовий буряк, морква, цибуля на ріпку – зумовлюється недостатньою пропозицією на ринку. Вона спричинена, в першу чергу, несприятливими погодними умовами під час збирання овочів, що негативно вплинуло на їх подальше зберігання, зазначив Юрій Лупенко.