Ми у ЗМІ

agro perspektРентабельність виробництва курячих яєць в сільгосппідприємствах – одна з найвищих серед продукції тваринництва, зазначив завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак в інтерв’ю «Яйца курицу не учат», опублікованому в журналі «АгроПерспектива», №9’2014.

За його словами, для успішного розвитку вітчизняної яєчної галузі птахівництва необхідно, щоб вона функціонувала відповідно до вимог міжнародних стандартів. Допомогти в цьому може впровадження інтегрованої системи управління якістю. Вона включає в себе міжнародні стандарти «Система управління якістю» та «Система менеджменту безпеки харчових продуктів – Вимоги до організацій ланцюга виробництва і постачання», а також міжнародний кодекс загальних принципів гігієни харчових продуктів, гігієнічні норми і правила для тих продуктів, які містять яйця.

У найближчі 5–10 років на ринку харчової промисловості буде спостерігатися зростання попиту на рідкі та порошкоподібні яйце продукти, зазначив експерт.

У перспективі в Україні планується почати продажі сухих і пастеризованих яєчних продуктів. Також зараз закінчуються погоджувальні процедури щодо постачання яєчних продуктів на промислову переробку в Європу, поінформував Олександр Шпичак

   

agro perspektПопри зростання витрат на виробництво сої культура за результатами року буде ліквідна та прибуткова, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у інтерв’ю «Ліквідна та прибуткова», опублікованому в журналі «АгроПерспектива», №9’2014.

За його словами, у розв’язанні проблеми виробництва білка, покращення азотного балансу ґрунту значна роль належить сої. На гектарі посіву сої у ґрунті залишається 90 кг екологічно чистого біологічного азоту, що може забезпечити потребу зернових культур для формування урожайності 50–60 ц/га.

Під урожай 2014 року посіяно 1803 тис. га і прогнозується одержати 3,9 млн т насіння сої за врожайності 22 ц/га. На перспективу: в 2020 році передбачається збільшити посівні площі до 2,0 млн га і при врожайності 26,0 ц/га одержати 5,2 млн т валового збору соєвих бобів.

Виробництво сої стало високоефективним для сільськогосподарських підприємств України. Якщо у 2006 році було понесено 19,6 млн грн збитку при рівні збитковості -4%, то у 2009 одержано 365,6 млн грн прибутку за рентабельності 34,1%, а у 2012 – відповідно 1187,7 млн грн і 23,4% і 2013 – 933 млн грн і 15,8%.

За нашими розрахунками, зазначив експерт, при реалізації 19,3 тис. ц сої буде одержано 1868,2 млн грн прибутку проти 1187  млн грн у 2012 році і 933 млн грн у 2013 році.

Cоя і продукція її переробки користуються попитом на світовому ринку. Якщо у 2009 році соєвих бобів було експортовано 263,1 тис. т на суму 83,1 млн USD, то у 2012 – відповідно 1480,9 тис. т і 701,9 млн USD, у 2013 році – 1492,5 тис. т і 742,3 млн USD. Макухи і шротів у 2009 році експортовано 1262,4 т на суму 542 тис. USD, у 2012 – відповідно 14,8 тис. т і 7911 тис. USD, а 2013 року – 21,3 тис. т і 11889 тис. USD.

Для експорту сої і продукції її переробки використано у 2013 році 1929,6 тис. т сої, або 69,6% валового збору, з якої 57,9% реалізовано як соєві боби, а 22,7% використані для виготовлення експортованої соєвої олії та одержання шротів.

Необхідно збільшити обсяги переробки сої та її реалізації сільськогосподарськими підприємствами переробним підприємствам з тим, щоб забезпечити зростання доданої вартості продукції, створення додаткових робочих місць, збільшення експорту продукції переробки сої (олії та шротів).

Слід також удосконалити економічні відносини між державою і експортерами (трейдерами) соєвих бобів і продукції їх переробки з тим, щоб забезпечувати поповнення державного бюджету країни, зазначив Юрій Лупенко.

   

agro perspektВкладення інвестицій у комплексну переробку яєць і освоєння високих технологій надає цілу низку переваг, зазначив завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак в інтерв’ю «Производство яичной продукции в Украине будет продолжать увеличиваться – точка зрения», опублікованому на  інтернет-ресурсі «АгроПерспектива» 23 вересня 2014 року.

За його словами, яєчні господарства отримують можливість позбавитися сезонного перевиробництва і значно розширити асортимент. Це дозволить маневрувати в номенклатурі продукції з урахуванням цінової політики ринку, а також створює унікальну можливість для збільшення експорту продукції.

При цьому важливо, що розвиток експорту яєць та яєчних продуктів не матиме негативного впливу на внутрішнє споживання, – адже уже нині виробництво курячих яєць в Україні повністю задовольняє потреби українських споживачів, зазначив експерт.

   

lupenko agronewsУкраїна вже є одним з ключових гравців на світовому ринку зерна. Нам треба посилювати свої позиції й надалі, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко під час веб-конференції в інформаційному агентстві «AgroNews».

Переглянути відео

   

agro perspektЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 2014 року обсяги виробництва цукрового буряка перевищать минулорічні показники на 20% і сягнуть майже 13 млн т. Ціни на цукор також збільшаться – на 15–20%. Такий прогноз озвучив завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак в інтерв’ю «Сладкая жизнь все дороже», опублікованому у щотижневому інформаційно-аналітичному журналу «Аграрная неделя» 01 вересня 2014 року.

   

btb logoНе варто хвилюватися, що якісь сільськогосподарські продукти з Російської Федерації не потраплять на український ринок. Адже ті невеликі обсяги російського шоколаду, борошна чи макаронів, що ми імпортуємо, легко можна замінити продукцією інших виробників. Таку точку зору висловив заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н., проф. Микола Пугачов 27 липня 2014 року у програмі «Перспектива» телеканалу БТБ, коментуючи наслідки заборони з боку Росії на імпорт українських сільгосппродуктів.

Переглянути відео

   

agro perspektУрожай кукурудзи цього року може становити 30 млн т, а середня урожайність по Україні прогнозується на рівні 63 ц/га. Загалом, за нашими оцінками, цьогорічний урожай кукурудзи буде трохи нижчий за рекордний для України результат 2013 року. Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у коментарі «Урожай кукурузы-2014 может составить 30 млн т – оценки Института аграрной экономики» інформаційно-аналітичному центру «АгроПерспектива».

   

ukrinformПодатковий механізм нині є чи не єдиним інструментом підвищення конкурентоспроможності вітчизняної агропродукції на світових ринках. А це вимагає зваженості при здійсненні податкової реформи у галузі, йдеться в інтерв’ю завідувача відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леоніда Тулуша інформаційному агентству «Укрінформ», опублікованому 7 серпня 2014 року.

 

   

trk ukrХоча втрата російського ринку є небажаною для України, її можна компенсувати за рахунок експорту вітчизняної агропродукції до інших країн. Таку точку зору висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у коментарі телеканалу «Україна» 1 серпня 2014 р.

Переглянути відео

   

agro perspektІдея реформування існуючого порядку оподаткування сільгосппідприємств є, в цілому, доцільною, зазначив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, оцінюючи можливий вплив на розвиток агропромислового виробництва податкових новацій, передбачених законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (реєстр. № 4309а).

Свою точку зору науковець висловив в інтерв’ю журналу «АгроПерспектива» (№7’2014) «И снова о налогах для аграриев…».

   

Сторінка 39 з 44

<< Початок < Попередня 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Наступна > Кінець >>