Вона підкреслила, що на формування цін вплинуло, зокрема, зменшення обсягів виробництва яєць внаслідок зупинки репродукції курей-несучок та шалене зростання собівартості: через здорожчання на 40% кукурудзи (яка є основою раціону дорослих курей, оскільки забезпечує їх швидкий ріст), зростання витрат на паливно-мастильні матеріали, електроенергію та логістику, а також порушення напрацьованих зв’язків від виробника до споживача.

В Інституті аграрної економіки підрахували, що за період з початку червня по кінець жовтня ціна на яйця зросла у понад 2,5 разів.

"Якщо влітку десяток яєць коштував від 28 до 30 гривень, то з перших днів вересня роздрібна ціна на яйця в супермаркетах України почала стрімко зростати і становила 41,56-42,35 гривень за десяток. На початку жовтня за десяток яєць доводилось платити 46-53 гривень, а в кінці місяця – 57-76 гривень. Станом на початок листопада ціна сягнула вже 72-79 гривень за десяток яєць", - поділилась розрахунками науковець Пашко.

В Інституті агроекономіки вважають, що, цілком можливо, ціновий пік вже пройдено. Науковці прогнозують, що до кінця року ціни на яйця можуть стабілізуватися і навіть почати поступово зменшуватися.

Джерело: УНІАН