Маємо розуміти, що ЄС завжди ставився прискіпливо до оцінки продукції, яка надходила на його ринки. Свого часу саме ці вимоги стимулювали український бізнес покращувати якість товарів і послуг та більше дбати про працівників та екологію.

Наприклад, одна з вимог — це відмова на виробництві від ртутних ламп, які забруднюють довкілля. Натомість перейшли на використання LED-ламп. Також відбувається регулярний екологічний аудит підприємств.

До того ж сертифіковані Євросоюзом експортери можуть не проходити аналогічну оцінку в інших країнах та економічних зонах. Оскільки це означає, що їхня продукція є безпечною для споживачів у всьому світі.

«Варто розуміти специфіку продажів харчових продуктів на європейському ринку. Мова йде не про сировину — зернові, олійні культури, а про перероблені продукти й товари з доданою вартістю. До них, серед інших, належать курятина та яйця, більшість яких реалізується в мережах супермаркетів. Дуже часто супермаркети висувають необхідну умову, щоб товар був присутнім на їхніх полицях, — наявність спеціального сертифіката. Наприклад, Organic, BRC, GlobalG.A.P. тощо», — каже Богдан Духницький.

Така сертифікація для українських компаній-виробників є добровільною. Утім, вона дає змогу апріорі підтвердити якість власної продукції перед європейськими імпортерами.

Обов’язковим для українських галузевих підприємств є отримання фітосанітарних або ветеринарних сертифікатів разом із сертифікатом походження EUR.1. Це необхідна умова для експорту продукції в межах функціонування зони вільної торгівлі з ЄС.

Крім того, для продукції тваринного походження, наприклад, молочної, застосовується система дозволів на основі результатів аудиту Євросоюзу. Наприкінці минулого року в Україні нараховували 55 підприємств молочного сектору, що мали такий дозвіл, кажуть в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».

Гарантовано митний кордон ЄС не можуть перетнути партії продукції, які походять з країн і територій, де встановлені спалахи хвороб тварин чи птиці. Це може бути небезпечним для здоров’я людей.

Джерело: Український Тиждень