Прес-релізи
Україніці витрачають на харчі понад 42 % своїх доходів – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Частка витрат на харчування в Україні залишається однією з найвищих у світі, зазначив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, коментуючи дані Міністерства сільського господарства США (USDA), яке здійснює регулярний моніторинг витрат на харчування вдома у понад 100 країнах світу.
Статистичні дані дослідження підтверджують положення закону Енгеля, згідно з яким при зростанні доходів зменшується частка витрат на харчування. Одночасно в абсолютному вимірі витрати на їжу збільшуються. Чим більш розвинута і багата країна, тим меншу частку витрат її населення виділяє на продукти харчування, зауважив Богдан Духницький.
Найбільш рентабельним у 2019 році було вирощування проса – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності вирощування проса у сільськогосподарських підприємствах за підсумками 2019 року складатиме 47,2 %. Це найвищий показник серед усіх основних видів сільськогосподарської продукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
За його словами, просо і 2018 року відзначалося високим рівнем рентабельності (34,7 %), однак поступалося хмелю (60,9 %). У 2019 році хмелярство дещо здало свої позиції щодо ефективності виробництва (42,7 %), поступившись лідерством не лише просу, а й житу (43,2 %).
Внаслідок дефіциту молочної сировини в Україні імпорт усіх видів молочних продуктів у 2019 році збільшився в 1,7 разу – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Дефіцит молочної сировини в Україні, як і прогнозувалося науковцями Інституту аграрної економіки, призвів до зростання імпорту всіх видів молочних продуктів у 2019 році. Глобальний продовольчий ринок адекватно і оперативно відреагував на виникнення дефіциту молока в Україні і заповнив його вже готовими молочними продуктами з високою доданою вартістю, зауважила провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.
Зменшення цін на агропродукцію призвело до рекордного падіння рентабельності сільгосппідприємств у 2019 році – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах може зменшитись з 22,8 % у 2018 році – до у 7,6 % у 2019 році. Це – найменший з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
Прибутки сільськогосподарських підприємств у 2019 році суттєво зменшились – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
На тлі збільшення у 2019 році обсягів виробництва агропродукції у сільськогосподарських підприємствах на 3,3% – їх прибутки за результатами минулого року зменшаться на 43 % (!). Якщо 2018 року вони становили 71,2 млрд грн, то за 2019 рік складуть близько 31 млрд грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку науковців установи «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2019 році: методика і розрахунки (грудень 2019 року)».
За його словами, зменшення прибутків, на фоні випереджаючого зростання собівартості сільськогосподарської продукції над доходами від її реалізації, зумовило різке – майже у 3 рази – падіння рівня рентабельності сільськогосподарського виробництва в агропідприємствах.
Замість скасування «соєвих правок» доцільно забезпечити реалізацію стимулюючих заходів на ринку сої – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Дочасне скасування «соєвих правок», які визначають особливий порядок оподаткування ПДВ операцій із експорту соєвих бобів з України, що запроваджувався з метою стимулювання розвитку переробки сої, негативно позначиться на розвитку агропромислового сектора економіки та може підірвати довіру інвесторів до держави, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи ініціативи щодо ухвалення Верховною Радою відповідного рішення вже поточного пленарного тижня.
Соєві правки, нагадав він, приймались наприкінці 2017 року в умовах, коли рівень переробки сої в Україні знизився до критично низьких 18,7 %.
У короткостроковій перспективі підстав для зростання інвестиційної активності у сільському господарстві немає – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз українською, на русском языке
У короткостроковій перспективі підстав для інвестиційної активності у сільському господарстві немає, вважає провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.
За його словами, обсяги капітальних інвестицій на розвиток аграрної сфери економіки за 9 місяців 2019 року порівняно з січнем-вереснем попереднього року зменшилися на 11,3 % – до 38534,2 млн грн.
Сирна тарілка до новорічного столу-2020 обійдеться українцям у 300 гривень – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз українською, на русском языке
Сирна тарілка або французькою «plateau de fromage», поступово перетворившись на необхідний елемент вишуканого святкового столу, набуває популярності також в Україні. Класична сирна тарілка на новорічний стіл обійдеться в середньому у 300 грн, поінформувала провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Ольга Козак.
За її словами, нині українська молокопереробна галузь дозволяє скласти сирну тарілку з елітних сирів вітчизняного виробництва.
Україна встановила черговий рекорд аграрного експорту – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз українською, на русском языке
За даними оперативної статистичної інформації, за 11 місяців 2019 року Україна експортувала агропродовольчої продукції на суму 20,2 млрд дол. США. Це вже (!) перевищило показник за підсумками повного 2018 року, коли рекордною стала вартість аграрного експорту на суму 18,8 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
За його словами, також оновлено історичний рекорд поставок вітчизняної продукції сільського господарства до Європейського Союзу. Якщо торік до країн цього регіону було експортовано харчів та продовольства на 6,3 млрд дол. США, то за січень-листопад 2019 року вони сягнули 6,8 млрд дол. США.
Новорічний стіл-2020 обійдеться українцям у 1620,70 гривень – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз українською, на русском языке
У середньому по Україні вартість новорічного столу 2020 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2019 лише на 5,6 % і складе 1620,70 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
Сторінка 23 з 63
<< Початок < Попередня 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Наступна > Кінець >>