Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У січні-вересні 2015 року основними споживачами українських солодощів залишалися країни СНД, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За 9 місяців цього року Україна експортувала цукру та кондитерських виробів на 137,1 млн дол. США. Це на 27,5% перевищує показники відповідного періоду 2014 року, коли обсяги поставок за кордон вітчизняної продукції цієї групи продуктів склали 107,5 млн дол. США.

Географічна структура вітчизняного експорту цукру та кондитерських виробів характеризується стабільною орієнтацією на країни СНД. Ця тенденція спостерігалася і протягом січня-вересня 2015 року, зазначив науковець.

Рейтинг імпортерів цієї групи продуктів очолюють Казахстан (16,1%), Киргизстан (14,4%) та Азербайджан (8,1%). Значні частки в українському експорті цукру та кондитерських виробів належать й іншим пострадянським країнам – Туркменістану (5,5%), Білорусі (5,2%), Грузії (4,7%), Молдові (3,7%) та Таджикистану (3,3%).

За результатами 9 місяців 2015 року з країн–членів ЄС до числа топ–імпортерів українських цукру та кондитерських виробів увійшли Румунія (5,9%), яка посіла четверте місце в рейтингу, та Латвія (3,2%).

Росія через постійні односторонні заборони втратила позицію основного імпортера української продукції цієї групи. Якщо у січні-вересні 2014 року експорт до РФ становив 17,3 млн дол. США, то за 9 місяців цього року зменшився у 3,7 разу – до рівня 4,7 млн дол. США, поінформував Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, наразі Росія посідає 9-е місце в рейтингу імпортерів цукру та солодощів з часткою 3,4% вартісного обсягу експорту.

В сумі до названих країн спрямовується понад 70% експорту кондитерських виробів, зазначив експерт.

Обсяги експорту Україною какао та шоколаду скоротилися на 47%: з 240,8 млн дол. США у січні-вересні 2014 року – до 127,9 млн дол. США за 9 місяців цього року.

За січень-вересень 2015 року порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги поставок шоколадної продукції до Росії зменшилися у 5 разів – до 22,7 млн дол. США. Однак, за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, вона продовжує домінувати у споживанні експортованого какао та шоколаду з часткою 17,7%.

До п’ятірки найбільших імпортерів цих продуктів також входять країни колишнього Радянського Союзу: Казахстан (16,3%), Білорусь (7,5%), Азербайджан (7,0%) та Грузія (6,4%). Сумарно частка експорту вітчизняної шоколадної продукції до цих країн складає майже 55%.

Значними імпортерами з часткою понад 3% є Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Вірменія, Туркменістан, Латвія та Монголія.

Загалом до згаданих країн вивозиться понад 80% вартості вітчизняного експорту шоколадної продукції, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/