Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У 2017 році роздрібні ціни на м’ясо зросли в середньому по Україні на 37,6%, зазначила старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, протягом минулого року найбільше подорожчала яловичина. Роздрібні ціни на неї з грудня 2016 року до грудня 2017 року виросли в середньому по Україні на 34,8-38,5%. Якщо у наприкінці 2016 року за один кілограм тазостегнової частини яловичини у середньому слід було заплатити 68,40 грн, то у грудні 2017 року – вже 92,18 грн/кг. Роздрібні ціни на яловичину без кістки за рік зросли з 85,02 грн/кг до 117,77 грн/кг у грудні 2017 року.

Свинина торік подорожчала на 38,3-46,1%. Роздрібна ціна свинини з кісткою (відруби стегна) збільшилася з 67,26 грн/кг у грудні 2016 року до 93,00 грн/кг у грудні 2017 року. За цей же період свинина без кістки подорожчала з 77,64 грн/кг до 113,46 грн/кг, поінформувала експерт.

Найменше протягом минулого року – на 30,4% – зросла роздрібна ціна на м’ясо птиці (тушки). Якщо у грудні 2016 року вона становила 41,34 грн/кг, то у грудні 2017 року збільшилася до 53,91 грн/кг.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, тенденція зростання цін на м’ясо зберігатиметься й у 2018 році.

Зокрема, з огляду на заплановане урядом підвищення з другого кварталу цього року мінімального рівня заробітної плати до 4200 грн, існує загроза повторення ситуації 2017 року, зауважила Світлана Пашко.

Тоді – за умов високого попиту на продовольство – темпи зростання роздрібних цін на м’ясо були близькими до темпів зростання середньої заробітної плати громадян, нагадала експерт. Зокрема, торік роздрібна ціна на м’ясо зросла в середньому на 30,4-46,1%. Водночас середня заробітна плата з січня по листопад 2017 року збільшилася з 6008 грн до 7479 грн, тобто на 24,5%.

Зростанню цін на м’ясо протягом 2018 року можуть також сприяти інші чинники. Серед них, зокрема, скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней через зростання цін на корми та часті спалахи вірусу африканської чуми у свиней; підвищення вартості комунальних послуг, ветеринарних препаратів, пально-мастильних матеріалів; підвищення рівня мінімальної заробітної плати та індексація пенсій громадян; сезонне збільшення внутрішнього попиту на м’ясо та зростання його експорту; а також знецінення національної валюти по відношенню до долара і євро, підсумувала Світлана Пашко.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/