Скачати прес-реліз

За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків. Тваринництво стало збитковим вперше з 2007 року, зауважив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розробку Інституту «Очікувані показники собівартості продукції, її дохідності, прибутковості та рентабельності в сільськогосподарських підприємствах України у 2020 році: методика і розрахунки (грудень 2020 року)».

На його думку, збитковість тваринництва торік стала поглибленням негативних тенденцій 2019 року, коли галузь одержала лише 0,1 млрд грн прибутків – проти 5,3 млрд грн (!) у 2018 році.

Як і у 2019 році, найбільші збитки склалися на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, яке ще у 2018 році було прибутковим, констатував науковець.

Але якщо у 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок прибутків від молока та продукції вирощування свиней, то торік свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було меншим за приріст збитків від яєчної продукції, пояснив науковець.

2020 року прибутковим у тваринництві залишилось лише виробництво молока – 3,8 млрд грн. При цьому збитки на виробництві яєць склали 4,9 млрд грн, вирощуванні великої рогатої худоби – майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, птиці – 0,35 млрд грн.

У 2019 р. прибутковими було виробництво молока (3,5 млрд грн) та приріст живої маси свиней (0,63 млрд грн).

А у 2018 р. прибутковим було виробництво молока, свинини, яєць та птиці.

Збитки у тваринництві склалися під впливом випереджаючого зростання собівартості – на 5,7 %, тоді як виручка від реалізації продукції зросла лише на 0,7 %. А ціни на продукцію вирощування птиці зменшилися торік на 10,4 %, на яйця – на 2,3 %, зазначив вчений.

Отже, подолання збитковості тваринництва залежить переважно від зростання цін на тваринницьку продукцію, в першу чергу на яйця, ціни на які зменшилися проти 2018 року більш ніж на 25 %. Водночас важливим чинником залишається підвищення продуктивності тварин і птиці, адже навіть минулорічне зростання цін на м’ясо великої рогатої худоби на 13,2 % не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/