Скачати прес-реліз

Загалом 2020 року поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 6,7 млрд дол. США, зменшившись проти показника попереднього року  на 10,7 %, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Причиною цього, пояснив він, стали як обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, так і деякі інші обставини, зокрема пташиний грип, через який Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. В результаті, минулого року відбулось скорочення кількісних і вартісних обсягів продажів всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.

Товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80 % у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.

Цікаво, зауважив науковець, що Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілої низки агропродовольчих продуктів з України:

  • риба і рибопродукти – 26 млн дол. США (62 % вартості закордонних продажів);
  • яєчні продукти – 12 млн дол. США (64 %);
  • мед – 115 млн дол. США (83 %);
  • плоди і ягоди – 184 млн дол. США (77 %);
  • ріпак – 949 млн дол. США (94 %);
  • матеріали рослинного походження – 45 млн дол. США (96 %);
  • соєва олія – 133 млн дол. США (59 %);
  • макаронні вироби – 41 млн дол. США (76 %);
  • консервовані томати – 41 млн дол. США (75 %);
  • соки – 50 млн дол. США (68 %);
  • екстракти та концентрати з чаю і кави – 17 млн дол. США (53 %);
  • дріжджі – 19 млн дол. США (76 %).

У 2020 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю.

На відміну від 2019 року квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося.

Протягом січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/