Скачати прес-реліз

Представники молокопереробної галузі негативно оцінюють рішення щодо однократного зниження ставки ПДВ на молочну сировину, запроваджене з 1 березня 2021 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільгосппродукції» № 1115 від 17 грудня 2020 року, поінформував завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Леонід Тулуш, презентуючи результати анкетування молокопереробних підприємств щодо їх оцінки зміни економічної ситуації в молокопереробній галузі за результатами першого місяця реалізації даного законодавчого рішення, – його спільно провели Інститут аграрної економіки та Спілка молочних підприємств України.

За словами науковця, в опитуванні взяли участь 14 компаній та/або груп компаній – практично всі ключові оператори ринку молокопереробки України. Сукупно їх частка сягає 70 % загальної ємності вітчизняного ринку переробки молока.

На запитання «Як змінилась закупівельна ціна на молочну сировину після зниження ставки ПДВ» понад 70 % підприємств-респондентів відповіли, що ціна, зафіксована без ПДВ, залишилась незмінною.

Натомість близько 30 % респондентів зазначили, що ціна без врахування ПДВ зросла – при тому, що ціна з врахуванням ПДВ також знизилась. Це свідчить про те, що врівноваження ціни відбулося шляхом обопільних поступок. При цьому, вартість молочної сировини для цієї частини молокопереробних підприємств зросла, що відповідно позначилось на рентабельності їх діяльності, пояснив Леонід Тулуш.

На думку представників молокопереробної галузі, для них основні проблеми, викликані зниженням ставки ПДВ на молочну сировину, очікуються попереду. Адже сільгосппідприємства розглядатимуть зниження ціни з ПДВ після зниження ставки ПДВ як сезонну знижку і будуть займати відповідну позицію при укладанні протоколів погодження ціни в майбутньому.

З огляду на це, «стандартного» сезонного зниження ціни на молочну сировину у 2021 році може й не відбутись, оскільки виробники вважатимуть, що вже надали її, погодившись на зниження ціни з ПДВ після зниження ставки даного податку. Глибина просідання ціни – проти її рівня у січні-лютому, яка у попередніх роках сягала 10-12 %, – у 2021 році може бути значно меншою, спрогнозував Леонід Тулуш.

При характеристиці ситуації, яка виникла на етапі узгодження нового рівня ціни, більша половина опитаних молокопереробних підприємств зазначили, що «були певні проблеми із затвердженням нового рівня ціни (з ПДВ), проте їх вдалось вирішити».

Натомість понад 40 % молокопереробних підприємств зіткнулись із певними проблемами при збереженні рівня закупівельної ціни без ПДВ.

Половина з цих респондентів змушена була відмовитись від співпраці з окремими постачальниками, які не пішли назустріч у питанні зниження закупівельної ціни з ПДВ. Як правило, вони втратили 1-2 постачальників, частка яких у загальних поставках не перевищувала 10 %.

Іншій половині, щоб не втратити постачальників, довелось піти на унікальну цінову пропозицію для «незговірливих», проте «важливих» постачальників – тобто фактично довелось вдатись до диференціації рівня закупівельної ціни для окремих постачальників, що може негативно позначитись на діяльності переробних підприємств вже у найближчій перспективі.

Оцінюючи вплив однократного зниження ставки ПДВ на молокосировину на фінансовий стан молокопереробних підприємств, лише один респондент зазначив, що для нього воно є економічно нейтральним.

Інші підприємства однозначно відмічають негативний вплив даної податкової новації на свій фінансовий стан. Дві третини з них вважають, що негативний вплив вже відбувся; 1/3 зазначила, що «фінансовий стан підприємства не погіршився у перший місяць лише внаслідок вжитих заходів – проте не відомо, як ситуація розвиватиметься у майбутньому».

Розробники відповідної законодавчої ініціативи – законопроєкту № 3656 – у пояснювальній записці серед потенційних позитивних ефектів вказували, що «від зниження ставки ПДВ виграють не тільки сільгоспвиробники, а й переробники», нагадав науковець. Натомість, представники молокопереробної галузі за результатами першого місяця застосування зниженої ставки ПДВ на поставки молока незбираного не поділяють такого оптимізму розробників – навпаки, вони одностайні у своїй негативній оцінці такої законодавчої новації і вимагають її скасування, підсумував Леонід Тулуш.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/