Скачати прес-реліз

За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, валовий збір зернових та зернобобових культур у 2021 році складе 70,7 млн т, що на 8,8 % перевищить показник 2020 року у 65,0 млн т. Після рекордного 2019 року це буде другий за обсягами виробництва збіжжя показник за часів незалежності України, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2021 році (березень 2021 року)».

За його словами, збільшення валового збору зернових і зернобобових культур відбудеться переважно за рахунок досягнення рекордних врожаїв озимої пшениці – на рівні 28,5 млн т та озимого ячменю – 3,95 млн т, а також збільшення з 29,8 млн т до 31,1 млн т урожаю кукурудзи на зерно, яка займає найбільшу частку в українському короваї.

Високу частку у новому врожаї зберігає і ярий ячмінь. Однак якщо у 2019 році виробництво цієї агрокультури склало 5,0 млн т, а торік скоротилося до 4,5 млн т, то цього року очікується подальше зменшення – до 4,4 млн т, зазначив науковець.

Обсяги озимих зернових зростуть найвідчутніше серед усіх сільськогосподарських культур – на 15,9 % проти 2020 року. При цьому врожаї збільшаться по усіх  культурах –пшениця, жито та ячмінь. По ярих зернових зростання складе 3,1 %, по зернобобових – 8,7 %.

Зменшення врожаю серед зернових культур очікується лише по чотирьох основних культурах – по вівсу (‑19,5 %), просу (‑17,7 %), рису (‑8,3 %) та ярому ячменю (‑1,4 %).

Позитивна динаміка виробництва продукції озимих культур буде досягнута за рахунок збільшення посівних площ, які по пшениці зростуть на 360 тис. га, житу – на 31,5 тис. га, ячменю – на 77 тис. га, а також підвищення врожайності цих культур. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, з 1 га буде зібрано 42,5 ц пшениці, 31,0 ц жита і 36,6 ц ячменю. Натомість спад виробництва по названих вище культурах прогнозується майже виключно за рахунок зменшення посівних площ.

Обсяги валового збору по зернових культурах розраховувалися переважно за  середнім сценарієм, тоді як за оптимістичним збір зерна може скласти майже 80 млн т, а за песимістичним – 67,7 млн т. Остаточний результат буде формуватися залежно від погодних умов року і, цілком ймовірно, може збільшитись на користь оптимістичного прогнозу, який демонструє нинішній потенціал галузі, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/