Скачати прес-реліз

Рівень рентабельності діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства за підсумками 2020 року склав 13,5 % і став найвищим серед усіх видів економічної діяльності в Україні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо підсумків діяльності підприємств за видами економічної діяльності за 2020 рік.

Загалом рентабельність діяльності усіх підприємств України у 2020 році склала 1,1 %. Найвищий після сільського господарства рівень – у сфері фінансової та страхової діяльності – 12,6 %, сфері охорони здоров’я та надання соціальної допомоги – 12,2 %, а також сфері інформації та телекомунікацій – 6,4 %.

Половина видів економічної діяльності були збитковими, у тому числі промисловість (‑1,1 %) та будівництво (‑1,0 %). Найнижчий рівень у підприємств сфери операцій з нерухомим майном (‑16,3 %), тимчасового розміщення й організації харчування (‑12,5 %), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (‑11,9 %), зауважив Юрій Лупенко.

Разом з тим, підкреслив він, результат операційної діяльності підприємств більшості видів економічної діяльності, крім згаданих сфер операцій з нерухомим майном (‑5,4 %), тимчасового розміщення й організації харчування (‑8,9 %), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (‑9,6 %), був позитивний – рівень рентабельності склав 6,5 %. Найвищим цей показник також був у сільському, лісовому та рибному господарстві – 18,4 %.

У 2019 році, нагадав науковець, рентабельними були усі види економічної діяльності. При цьому сільське господарство (за КВЕД) посідало третє місце за рівнем рентабельності – 15,6 % проти 7,7 % в цілому по економіці.

Таким чином, в умовах загального спаду економіки 2020 року підприємства сільського господарства забезпечили найкращі показники ефективності економічної діяльності, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/